Gospodo, dobro došli u svijet fanatika koji vjeruju da dolazi kraj svijeta

Far Cry 5

Ubisoft. Far Cry. Open world. Religijski fanatici i samoprozvani krstitelji.

Samo je dio ključnih pojmova s kojima smo započeli današnji dan. Naime, danas je montrealska gaming tvrtka Ubisoft u opticaj pustila 5 inačicu popularnog Far Cry serijala.

Sve je krenulo s Jackom Carverom i prvom inačicom Far Crya u 2004. godini te radnjom koja se zbivala na tropskom otoku. Četiri godine nakon toga, 2008. godine, Ubisoft nam je predstavio drugu inačicu serijala koji je za razliku od prvog dijela svoju radnju smjestila na afrički kontinent s ciljem pronalaska i ubojstva opakog trgovca oružjem The Jackala.

Godine 2012. vraćamo se na tropski otok gdje nas Jason Brody vodi kroz borbu lokalnog stanovništva protiv opakih i opasnih ubojica i dilera drogom.

U četvrtom pak nastavku, 2014. godine, odlazimo u prekrasne Himalaje i državu  Kyrat te pratimo glavnog protagonista igre Ajaya Galea, koji je samo došao rasipati pepeo svoje pokojne majke, no nekim pukim slučajem sve završava masovnim egzodusom.

U isčekivanju petog nastavka, 2016. godine Ubisoft nas je odveo i na jedno pretpovijesno putovanje u inačici Far Cry Primal. Mi smo Takkar, lovac iz plemena Wenja.

I eto nas u 2018. godini u distopijskoj pokrajini Hope u saveznoj državi Montana gdje nam je cilj iskorijeniti pomalo terorističku, ali prije svega vjersku zajednicu Project at Eden’s Gate te njihovog nemilosrdnog vođu svećenika Josepha Seeda i degutantnu mu obitelj.

Cijela obitelj Seed naime vjeruje da ih je poslao sam Bog i da cijelom svijetu prijeti kraj, odnosno apokalipsa i pritom, u ime tog istog Boga, ne prežu pred ničim.

U petom dijelu serijala po prvi puta igrač može birati i spol (da ne kažemo rod) svog glavnog junaka, te ga potpuno oblikovati prema svojim željama/potrebama.

Sve dalje je pomaganje lokalnom šerifu u nemilosrdnoj borbi, avanturi, okršajima, igrama, drogiranjima, ma nema čega nema, a protiv ovih vjerskih fanatika. Cilj je jedan – želimo da ostatak normalnih žitelja pokrajine Hope može opet živjeti svojim životima i pritom pronaći otete partnere s početka igre.

Nekako nan sve to skupa ne izgleda daleko od ove naše realnosti. Iznimno ortodoksna i isključiva sekta ljudi koja u ime obitelji Seed radi porobljavanje, prisilno krštenje i pokolj lokalnog stanovništva koje se usudilo razmišljati i raditi drugačije, kao da je bazirana na stvarnim događajima, samo uz nešto manje oružja.

Gospodo, stajemo ovdje, a autor redaka odlazi u Hope County olakšati malo dušu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.