POTVRDILA GOSPODA Odgovarajuća alkoholna pića za svaku fazu vašeg života

U životu prolazimo kroz razne faze opijanja, a što je i sasvim normalno. U mlađim danima, srednjoškolskim i studentskim naš bi organizam bio podnošljiviji tako da smo mogli unositi poveće količine jeftinijih alkoholnih pića bez ikakvih ozbiljnijih posljedica drugi dan – nisi student, pravi student, ako nisi siromašan.

Kako odjeća ne čini čovjeka, tako sigurno to ne radi ni alkoholno piće jer svatko pije ono što mu odgovara i ono što želi, no postoji taj neki obrazac koji bi se komotno mogao podijeliti u četiri faze našeg života.

Faza 1 – srednja škola i faks

Naravno maloljetnici ne bi smjeli piti alkohol i nikako to ne podržavamo, ali to su godine kada kreću prva eksperimentiranja s alkoholom jer ipak to su “najbolje godine vašeg života”. Barem dok ne dođete na faks.

Uglavnom pića za ova vremena u pravilu se kategoriziraju u dvije osnovne kategorije – bilo što, što roditelji neće primijetiti da nedostaje, znači nešto prilično loše u kutku kućnog bara oronulo u prašini, odnosno nešto što bi nam nečiji stariji brat, frend ili cura htjeli kupiti. Zato što su punoljetni.

Nakon 18 pak godine, kako se bliže maturantski dani, a još uvijek u srednjoj školi to bi obično bila votka. Trojka. U flaši, za koju bi se svi učipili. Pije se obično iz flaše, u krug.

Kad se krene na faks sve što je u staklenoj flaši vrlo je vjerojatno preskupo. Sve što ima neki fini ili profinjeni okus također je preskupo. Na kraju sve pada na tetrapak vina, a u ruralnim područjima koja bi više gravitirala vinogradima obično se u plastičnim kanistrima po smiješnim nabavnim cijenama kupuje najjeftinije vino.

Što se piva tiče najfinija su ona koja dolaze u najvećim plastičnim flašama takozvanim bombicama.

Ako pak je trebalo slaviti, slavilo se uz koktele posebno miješane od jeftinih sastojaka dok je baš za posebne prilike bila i otvorena pokoja flašica Bakarske vodice.

Pića faze 1: votka Trojka, pive u ‘bombica’ ambalaži

 

Faza 2 – dvadesete

Godine su to kada bi se naša jetra trebala odmoriti i obnoviti od sustavnog uništavanja za vrijeme prethodnog razdoblja. Osim toga to su vremena kada su dolazile prve plaće, prve zarade. Vremena kad bi neki krenuli na svoje ili barem dobili svoj dio u roditeljskoj kući gdje bi se moglo okupiti društvo.

Ovdje kreće upoznavanje se pojmom – pijenje u umjerenim količinama. Isprobavaju se prva, jeftinija zanatska piva, s bombica se prelazi na 0,5 staklenu ambalažu, a na alkoholnim pićima odnosno flašama lagano se primjećuju i neka poznatija imena. Isto tako upoznajemo se s čašama za vino i dekanterima koji su znatno praktičniji od plastičnih čaša i kanistara.

Kako se dvadesete bliže kraju tako su i sama pića skuplja, a i treba se držati nekih društvenih normi, zar ne? Zaboravite na koktele iz studentskih dana, doista nije primjereno za nekoga tko se bliži tridesetima da niza đus-votke, ali je zato prihvatljivo uživanje u malo civiliziranijim, čitaj hipsterskim koktelčićima za čije sastojke niste nikad ni čuli.

Jeftina piva zabranjena su tema jer se smatrate dućanskim pijanicom, vrijeme je za prelazak s 0,5 na 0,3 ambalažu koju nerijetko plaćate duplo više. U pivskom svijetu prolazi sve što u nazivu ima Imperial i više od 10% alkohola, a kreću i prva upoznavanja s viskijima nižeg cjenovnog ranga, burbonima.

Pića faze 2: Pale ale i kvalitetnija industrijska piva, burboni

 

Faza 3 – tridesete

Posao se ustabilio, dani za izlaske sve su rjeđi jer, ne da nam se, obitelj se polako skockala ili je na pravom putu i sve je nekako sjelo na svoje te se odjednom pronašlo vremena za razne hobije za koje prije niste imali vremena, a iskreno ni novaca.

Neki će podrume stoga pretvoriti u male vinske podrume, neki će se odlučiti za vlastita kuhanja pive u garaži, a neki će jednostavno složiti pravi mali kućni bar za prijatelje i društvo te će im glavna preokupacija biti bar uvijek držati opremljenim, otvorenim i bogatim raznim pićima za koje vaše društvo nikad čulo nije.

Polako se kreće u miksanje vlastitih koktela, kupuju se sastojci, knjige.

U baru će se uvijek naći i neki endem, neko vino, neki piće koje je toliko rijetko da ga točite samo u posebnim prilikama.

Kako prolaze tridesete tako su i vaše odgovornosti sve veće. Stoga si više ne možete dopustiti tolika uživanja u alkoholu, a ono će se svesti možda na čašicu vina prije spavanja, a kroz tjedan poneko omiljeno vam zanatsko pivo.

Vrijeme je to kada kvantitetu morate mijenjati kvalitetom i srećom nije vam teško dva tri puta na tjedan izdvojiti po tridesetak kuna za 0,3 flašu neke od poznatijih i kvalitetnijih IPA.

Pića faze 3: Imperial stout piva i pića iz vlastite proizvodnje ili bara

 

Faza 4 – četrdesete, pedesete i nadalje

Daleko ste od onoga što se zvalo pupoljak mladosti, a isto tako i vaš organizam, konkretno vaši okusni pupoljci dali su svoje kroz dvadesetak i nešto više godina radnog staža. Načelno u ovom razdoblju imate nekoliko izglednih smjerova kojima možete proći.

Jedan od njih je da se vratite u vremena studentskih dana kada vam isto tako fini okusi i mirisi nisu bili toliko bitni. Sasvim je prihvatljivo s vremena na vrijeme maknut pokoju čašicu votke, a kako smo stariji tu votku treba nečim razrijediti, a džus je tako prepun c vitamina.

Drugi smjer je klasika, konjak, brendi, onako potpuno europski primjer muškarca koji je prevalio četrdesetu. Uz to ide i neki kabriolet. Kriza srednjih godina. Fina romantična vina rijedite uz prst mineralne ili obične vode. Kažu da je bevanda dobra za dugovječnost.

Treći smjer pak je svojevrsni nastavaka vaše avanture, odnosno otkrivanje jednog novog svijeta koji zovemo viski, škotski whisky, odnosno scotch.

Tek kad prilagodimo nepca i pupoljke na ovo piće u potpunosti se otvara novi svijet, nova bogatstva i vrlo je izgledno da ćemo kao umirovljenik umjesto dosadnih jednodnevnih autobusnih tura na sjeverni Jadran ili Mariju Bistricu postarije dane često provoditi u nekoj od dalekih destilerija. Jer mi to zaslužujemo.

Pića faze 4: Scotch single malt