Gospodo, jeste li probali pivo s okusom – kitovih testisa

Da, dobro ste pročitali. Oko Islanda pliva gomila kitova, koja se međusobno nježno dodiruje perajama i zadovoljno uzdiše (valjda glasno) od piva s okusom – dimljenih kitovih testisa.

Testisi su, naravno, od vrste ugroženih kitova, koje je prema islandskim zakonima ipak legalno loviti “u malim količinama”.

Dagbjartur Arilusson, suvlasnik pivovare Stedji kaže da je riječ o potpuno “običnom pivu kojem se tijekom procesa vrenja dodaju kitovi testisi”.

“To je samo još jedan dodatni sastojak”, kaže.

Udruge za očuvanje okoliša su zgrožene.

“Riječ je o smišljenom potezu, ne samo da se obeščaste divne i ugrožene životinje, nego se korištenjem najintimnijih dijelova njihovih tijela u marketinške svrhe šalje vrlo jasni ‘srednji prst’, onima koji se zalažu za očuvanje prirode i vole i poštuju kitove”, rekla je za Guardian Vanessa Williams-Grey, voditeljica kampanje za očuvanje kitova i dupina (WDC).

A ako vam sama ideja piva s okusom kitovih testisa nije dovoljno odbojna, onda morate znati kako do njega uopće dolazi: Pivovara Stedji koristi “tradicionalnu islandsku metodu” spaljivanja ovčjeg izmeta u kojem se kuhaju kitovi testisi, dajući gotovom proizvodu “složeni okus dima”.

Ako je uopće ima, jedina je utjeha da se pivo proizvodi u vrlo malim količinama i može da se popiti samo na Islandu od 24. siječnja do 22. veljače.

Skál!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.