5 stvari koje bi svaki otac, gentleman, prijatelj trebao naučiti svog sina

Kao muškarac, kao roditelj, kao gospodin, kao bradonja, kao prijatelj imam tu jednu svrhu u svom životu, a to je da mini verziju samoga sebe učim da bude još snažniji muškarac, još bolji roditelj, ugodniji gospodin, ponosniji bradonja i najbolji prijatelj.

Kako biti gospodin, gentleman

Dijete je kao spužva. Upija, snima, kopira naše radnje. Stoga mi naše dijete već učimo kako biti gospodin, a da toga nismo ni svjesni. Pozdravljamo ljude, rukujemo se s respektom, osmjehom i pogledom u oči. Damama otvaramo vrata, poštujemo i pomažemo starijima, ljudima i nevolji. Dijete uči sve naše džentlmenske manire koje i samo živimo.

“Hvala” i “molim” dvije su jednostavno riječi koje polako izumiru.

Je l’ se osjećate ugodno i bolje kad vam netko kaže hvala? Sigurno se osjećate.

Stoga učite sina da bude pošten prema svima, da respektira druge, ali opet da ima svoj stav, svoje mišljenje, svoj stil i da ga gradi, brani, da ga održava, da ga njeguje. Neka drži do svojih ideala, želja, planova, ali nikada neka ne bude agresor, neka bude gospodin.

Svaku stvar u životu treba zaraditi

Jedan od preduvjeta za ovaj savjet je da se ova naša državica osvijesti, da se riješi trule garniture koja nas još uvijek uništava i da se krene s novim, čvrstim i iskrenim temeljima.

Možda je ipak lakše dijete učiti da ne poznaje granice država, da se ne povodi nekim domoljubljem, da jednostavno cijeli svijet bude njegova domovina, što u suštini i je, ostalo je samo proizvod ljudskog straha od nepoznatog.

Ako želi prekrasan dom, brzi auto najbolji je način da do toga dođe predanim radom, da bude uporan, da završava stvari. No, nije sve u materijalnim stvarima, o proizvodima, o poslu koji će biti obavljen, postoji tu nešto što zovemo i radna etika, a toga u nas kronično nedostaje.

Bit života nije onaj papir kojeg dobivaš nakon školovanja. Bit života nije zaposliti se negdje do penzije. Bit života nije uhljebiti se u državnoj firmi i zaštiti se ugovorima tako da nikad ne možeš dobiti otkaz. Bit života je vlastitim rukama, znanju, umijeću građenja, zarađivanja i stvaranja nečeg za sebe i svoju obitelj. Nekad to bude krenulo u ranijoj dobi, nekad to bude u kasnijoj dobi. No suština svega je da nikad ne treba odustajati.

Dijete učim da nikad ne odustaje od svojih ideja, svojih ciljeva, svojih želja, koliko god one nama sad bile besmislene, nepotrebne ili potrošnja vremena. Pokušajmo se sjetiti kako bi nama bilo da nešto što nam je od životne važnosti u tom trenutku, roditelj, a u kojeg imamo najviše povjerenja, to sputava, to stopira. Prolazio sam takva razdoblja, bio razočaran, bio tužan stoga dijete učin na osnovu svojih pogrešaka, na osnovu pogrešaka vlastitih roditelja, djedova, generacija.

Naučite dijete što je dobro, što je loše, što smije raditi, što ne smije raditi i neka ne odustaje od svojih ciljeva.

Uvijek poštuj starije

Biti dobar i pošten prema svima, a ponajviše prema starijima, nešto je što djetetu treba usaditi na samom početku. Svako biće ove planete, osim naravno izuzetaka, poštuje svoje starije, uči od njih, preživi mladost zahvaljujući upravo njima. Tako je i s nama ljudima. Djeca su živa i zdrava zbog našeg iskustva, našeg znanja, naše snalažljivosti koje smo stjecali tijekom života, učili na vlastitim grešaka, a ono najbitnije učili i dobivali znanje od onih iskusnijih i pametnijih od nas – naših roditelja.

Stoga dijete treba učiti da se prema odraslima, starijima, ponaša s respektom, pozdravlja sa smiješkom i kontaktom očima. Poštivanje starijih nešto je što ne smijemo gubiti iz generacije u generaciju, a nažalost to je ono što se događa.

Jedan me, za mene, mudrac, naučio jednome – snažna si osoba onoliko koliko možeš i najvećem neprijatelju oprostiti, pogledati ga u oči i uputiti mu pozdrav. Najlakše je okrenuti leđa i ponašati se kukavički. Prihvatio sam taj model i djeluje. To učim i dijete.

Uz to trenira i judo, pa ako će taj neprijatelj i nakon pozdrava sa smiješkom i dalje biti agresivan, moje će mu dijete, nježnim načinom, pokazati gdje mu je mjesto.

Uvijek poštuj ženu

Kako poštovati starije, tako i poštovati suprotni spol – žene. Nešto je što želim i što moram naučiti dijete. Na kraju krajeva taj će respekt i poštovanje dijete učiti od nas, naši unuci učiti od svog djeteta, zato imam taj zadatak naučiti dijete da se žena poštuje, da se žene ne tuku, da nema podjele posla na muške i ženske, ali da ponekad treba biti kavalir, gentleman i dobar čovjek općenito. Jesam li uspješan u tome, mislim da jesam, moje dijete u svojoj dobi ne radi razliku između djevojčica i dječaka tijekom igre. Neki njegovi vršnjaci to rade. Da, mislim da sam na dobro putu.

Najbitnije, naučite kako da se ne brije

Postoji jedan stariji mit o tome kako otac jednoga dana uči svog sina brijanju. Taj dan polako će postati prošlost. Moje dijete raste uz bradu, moje dijete meni kaže neka se ne brijem, moje dijete kaže da i on želi imati bradu kao tata, no opet zanimljiv mu je i koncept brijanja, nešto što, u slučaju puštanja brade, neće baš prakticirati i jedini način da nauči išta o brijanju je da ga tome uči njegova buduća dama – depilacijom.

Šalu na stranu, ali sve se više muškaraca i žena odlučuje na bradu. Brijanje je uzaludna potrošnja vremena, brijanjem oštećujemo kožu, brijanjem narušavamo zdravlje, brijanjem radimo nešto što nam priroda nije namijenila.

Želite li pak, za kraj, uplest religiju u to, dragi vjernici, vašeg Boga, zamišljate li s bradom ili uvijek svježe obrijanog? Osim toga još uvijek niste primili boga z bradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.