AKO NIJEMCI TAKO KAŽU… Ispijanje piva zaista nas čini supersretnima

Ako ste ikad otvorili jedno hladno, potegnuli veliki gutljaj tog ukusnog zlatnog eliksira i pomislili: 'Dovraga. Pivo me čini sretnim', bili ste posve u pravu. Pivo nas zaista usrećuje, a da to nije samo zbog alkohola kojeg sadrži.

Prema timu njemačkih (nego čijih?!?) znanstvenika, pivo zapravo podiže raspoloženje i čini da se iznutra osjećamo toplo i ošamućeno, jer stimulira centar za nagrađivanje u našem mozgu i potiče ga da otpusti lijepu navalu hormona od kojeg se dobro osjećamo – dopamina.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je da pivo sadrži komponentu zvanu “hordenin”, koja djeluje specifično na dopaminski receptor D2, što nas čini supersretnima.

Kako bismo ilustrirali funkcioniranje dopamina, zamislite sljedeće: najviše od svega na svijetu volite pizzu, ali nekim čudnovatim slučajem niste je pojeli dva mjeseca. Možete li zamisliti koliko je dobar okus prvog zalogaja? Toliko vam je dobro da u tom trenutku osjećate vrtoglavicu od užitka.

To je, gospodo draga, dopamin. On vam omogućuje da se osjećate tako dobro kada jedete omiljenu hranu ili se po prvi put seksate s nekim tko vas stvarno napaljuje.

“Malo je iznenađenje da tvari u pivu aktiviraju dopaminski receptor D2, pogotovo jer nismo specifično proučavali stimulanse u hrani”, kaže dr. Monika Pischetsrieder sa Sveučilišta Friedrich-Alexander u Erlangen-Nürnbergu.

Receptor D2 je isti onaj zbog kojeg nam je teško stati nakon jednog pića ili prestati nakon samo kockice-dvije čokolade. Znanstvenici taj osjećaj ne-mogu-prestati-jer-se-osjećam-tako-dobro nazivaju “hedonistička glad” ili željom da se jede zbog užitka umjesto da jedemo kako bismo zadovoljili biološke potrebe.

Još malo o istraživanju: znanstvenici su proučavali koje tvari u hrani aktiviraju receptor D2 i utvrdili da ga hordenin, koji se nalazi u pivu, aktivira najviše.

Zapravo, otkriveno je da hordenin zapravo može aktivirati receptor tako da se možete osjećati čak i bolje nego od samog dopamina. Pivo je bolje od našeg vlastitog biološkog sustava za nagrađivanje! Tko bi rekao?

Osim toga, u jednog drugoj studiji je otkriveno da bi za ublažavanje boli pivo moglo biti bolje od najjačih tableta protiv bolova, što je nevjerojatno. Pivo je fenomenalno. Hvala bogovima piva.

Kad se stvari tako postave, pivo bi trebalo biti najjednostavnije rješenje svih naših problema. Osjećate se loše? Popijte pivo! Blaga glavobolja? Tko šljivi tablete, samo otvorite pivo i sve će biti bolje za tili čas.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.