POMALO STRAŠNO Navijačice iz Sjeverne Koreje plijene pažnju režiranom koreografijom

Ili samo demonstriraju savršenost navijanja, a pod prijetnjom tko zna kakvih posljedica?

Znamo da zvuči grubo, ružno, te se nadamo da nam je intuicija skroz u krivu. Možda čak i zvučimo poput raznih teoretičara zavjere, ravne zemlje koji su eto ponovno očekivano digli rep te demantirali lansiranje Falcon Heavy rakete te Teslu Roaster u svemiru uz pitanje – A gdje su sateliti? Zašto kamere na Roadsteru ne vide satelite, meteore, te bilo kakav materijal u Svemiru? Idemo mi u realnost.

Već smo par dana svjedoci koreografije navijanja koje možemo gledati prilikom nastupa Korejskih, a ponajviše Sjevernokorejskih sportaša, jer te su dvije zemlje, što zbog mira u svijetu, što zbog politike, a što zbog slanja poruke – sve je ok ovdje dolje – odlučili spojiti dva kontingenta sportaša i nastupati kao jedan – onaj korejski.

No, kako stvari stoje, Sjeverna Koreja nije toliko opterećena svojim sportašima, i doista se nadamo da će isti ispuniti dio očekivanja Kim Jong-Una, jer stvarno nam je teško zamisliti koje će posljedice snositi sportaši koji se neće istaknuti na ovim igrama, a o nekim nenamjernim, sasvim normalne ljudskim pogreške prilikom natjecanja da i ne spominjemo.

Kim Jong-Un lišavao je živote svojih sugrađana i zbog znatno manjih grešaka ili čak samog neslaganja s njime.

No, zimske olimpijske igre imaju još jedan kontingent iz Sjeverne Koreje. Radi se o 230 djevojaka, krasnih djevojaka – navijačica koje u strogo definiranoj i režiranoj koreografiji prate nastupe sportaša obiju Koreja.

Iako je njihova hokejska ekipa izgubila 8:0 od Švicarske, navijanje je bilo na vrhuncu, što pak bi dalo naslutiti da tu nema previše prostora sportu i emocijama vezanih uz sport. Kad gubiš, tužan si, frustriran, kad pobjeđuješ sretan, ekstatičan ponekad. Zar nije tako?

Sve nam to govori da se ipak iza tih umjetnih i obaveznih smiješaka, sreće i bodrenja vlastitih timova krije puno mračnija slika. Sjeverna Koreja je poznata kao ne baš lijepo mjesto, poznata je po apsolutnoj diktaturi njihovog vođe i doista svakodnevnog pribojavanja za vlastiti život.

Neki mediji prenose da je i ovaj kontingent navijačica, a kojem je bio privremeno dozvoljen izlazak iz Sjeverne Koreje, sačinjen samo od onih sretnica, a koje su vrlo vjerojatno kćeri elitne i povlaštene gornje klase, dok se žene čije su obitelji nestale ili žive vam Koreje nisu mogle kvalificirati zbog straha od potencijalnog bijega.

Poruke koje pak šalju svojim navijanjem prilično su općenite i generičke poput “Naprijed ekipa!”, “Drago nam je!” i slične.

No, bilo kako bilo, možda je ovaj potez zajedničkog nastupa na zimskim olimpijskim igrama i svojevrsna ruka mira te početak rješavanje dubokih problema koje ove dvije zemlje imaju još od 1953. godine kada je završio trogodišnji korejski rat.

Barem se želimo nadati tome.

Jer Kim Jong-Un s jedne strane, Trump s druge strane, te opaka sestra Kim Yo-Jong u sredini nikako ne daju naslutiti na dobro.