Poboljšajte zdravlje jetre uz ovih 10 savjeta

Jetra je jedan od najvažnijih organa, a obavlja više od 500 funkcija u tijelu, uključujući sintezu proteina, skladištenje minerala, proizvodnju žuči i filtraciju krvi. Jedini je unutarnji organ koji se može regenerirati, ali unatoč toj sposobnosti, ako dođe do većeg oštećenja, može prestati normalno funkcionirati.

Zatajenje funkcije jetre može biti posljedica različitih oboljenja, poput hepatitisa, raka ili ciroze, a uzroci tih bolesti uključuju infekcije, genetiku i autoimune bolesti. No, faktor koji je još važniji – posebno jer na njega možemo utjecati – su životne navike. Budući da one imaju bitnu ulogu u održavanju zdravlja jetre, donosimo deset savjeta kojih bi se svatko trebao pridržavati.

1. Pazite na prehranu

Pravilna prehrana je jedan od najboljih načina za prevenciju mnogih bolesti, uključujući bolesti jetre. Razmišljajte o tome da jedete voće i povrće svih duginih boja, a taj podsjetnik će vam pomoći da unesete potrebne hranjive tvari i vlakna. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate poput bijelog kruha ili tjestenine od bijelog brašna, i zamijenite ih integralnim varijantama. Meso i mliječne proizvode konzumirajte umjereno, a isto vrijedi i za masti – birajte izvore nezasićenih masti kao što su sjemenke, orašasti plodovi i određena biljna ulja.

2. Uživajte u kavi

Dobra je vijest za ljubitelje kave to da i obična kava i kava bez kofeina imaju pozitivan učinak na jetru. Istraživanja pokazuju kako je veća vjerojatnost da će osobe koje piju kavu imati razine jetrenih enzima unutar zdravog raspona, nego osobe koje je ne piju.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ako ste pretili ili imate značajan višak kilograma, postoji opasnost da imate masnu jetru, odnosno da je došlo do nakupljanja masti u jetri u količini koja prelazi 5% ukupne težine jetre. Ovaj problem može dovesti do razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, a zatim i do ciroze.

4. Ne zaboravite na tjelovježbu

Dobro nam je poznato da je tjelovježba, uz pravilnu prehranu, ključna za održavanje zdrave tjelesne težine. No, u kontekstu zdravlja jetre, tjelovježba je važna i jer potiče funkciju inzulina i sagorijeva trigliceride, vrstu masti u krvi.

5. Pridržavajte se uputa za uzimanje lijekova

Različiti lijekovi mogu negativno utjecati na jetru, zato je važno da se pridržavate propisane doze. Ako, nakon što počnete uzimati novi lijek, primijetite da ste umorni, imate mučninu, neuobičajen svrbež ili se pojavilo žutilo kože ili bjeloočnica, obavezno se obratite liječniku. Budite posebno oprezni s lijekovima za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, koji se izdaju bez recepta, a sadrže paracetamol jer oni mogu biti posebno opasni za jetru ako se uzimaju u količini većoj od dopuštene.

6. Redovno perite ruke

Obavezno operite ruke sapunom i toplom vodom nakon svakog odlaska na zahod, nakon mijenjanja pelena te prije pripreme i konzumacije jela. Ovo je posebno važno kako bi se spriječila infekcija hepatitisom A, koji se najčešće prenosi konzumacijom hrane i vode zagađene fekalijama ili fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Iako se gotovo svi oboljeli u potpunosti oporave, zaraza hepatitisom A ponekad može uzrokovati komplikacije.

7. Prakticirajte siguran seks

Ovo je posebno važno za one koji mijenjaju partnere jer nezaštićen odnos može dovesti do zaraze hepatitisom C. Kod manjeg broja ljudi nema potrebe za liječenjem jer imunosno sustav sam očisti tijelo od virusa, ali u većini slučajeva razvija se kronična infekcija i upala jetre, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja, a s vremenom i do razvoja raka ili otkazivanja jetre.

8. Budite oprezni s toksinima

Različita sredstva za čišćenje ili sprejevi poput insekticida česti su u kućanstvima, a izravan doticaj s njima, primjerice udisanjem, može dovesti do oštećenja stanica jetre. Ako ih koristite, svakako pripazite da to radite u dobro prozračenoj prostoriji, a kao dodatnu mjeru opreza možete za to vrijeme nositi zaštitnu medicinsku masku. Dakako, bilo bi najbolje da prilikom kupovine provjerite sastav i birate proizvode bez štetnih tvari.

9. Nemojte pretjerivati s alkoholom

Tijekom konzumacije alkoholnih pića, jetra prestaje obavljati druge funkcije kako bi svoj rad usmjerila na razgradnju i uklanjanje alkohola iz krvi. Kada je riječ o neumjerenom uživanju u alkoholu, opterećenje jetre može postati preveliko te dovesti do oštećenja organa. Osim toga, alkohol može uzrokovati razvoj loših bakterija u crijevima, koje mogu putovati do jetre i uzrokovati štetu.

10. Potaknite rad jetre pomoću prirodnih dodataka prehrani

Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za jetru je sikavica, biljka koja se u te svrhe koristi još od srednjeg vijeka, a suvremene znanstvene studije potvrđuju njezinu učinkovitost. Sjemenke sikavice sadrže silimarin, koji pomaže u obnovi stanica jetre i potiče njezin pravilan rad.

Granulat sikavice potpuno je prirodan proizvod od sjemenki sikavice, koji doprinosi zaštiti jetre od toksina i lijekova, pospješuje njezin rad, smanjuje preopterećenje željezom i doprinosi gubitku kilograma. Sjemenke sikavice možete pronaći i u Hepta sana funkcionalnom medu, uz sjemenke piskavice, kao odličan izvor organskog željeza, i kurkumu, koja nadopunjuje učinak spomenutih biljaka svojim snažnim protuupalnim djelovanjem.

Još jedan prirodni lijek za jetru je hladno prešano ulje crnog kima, koje ima snažno protuupalno djelovanje. Glavni aktivni sastojak je timokinon, a on utječe na smanjuje lipidne peroksidacije, poremećaja koji povećava rizik od razvoja mnogih upalnih bolesti. Uz ulje crnog kima, treba spomenuti i ulje konoplje, kao sjajan izvor esencijalnih masnih kiselina. Posebno je važno da ovo nutritivno ulje sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA), koja uravnotežuje brojne biološke procese u organizmu, djeluje protuupalno i pozitivno utječe na rad jetre i gušterače.