Najbolji i najgori pokloni ovog Božića, a kako nam je potvrdila znanost

I ove će vas godine rodbina, prijatelji i bližnji počastiti raznim poklonima. Neki od njih bit će nam krasni i nikad potrebniji, a neki od njih samo će nam sakupljati prašinu na polici dok ne odlučimo da je prošlo dovoljno vremena da iste možemo maknuti i spremiti u neku kutiju bez da povrijedimo osjećaje osobe koja nam je taj poklon i poklonila.

Uglavnom kad malo boje razmislimo, pokloni nisu toliko jednostavan izbor. Njima možemo nekome uljepšati dan, nekim život, recimo autor ovog članka vrlo bi rado poklone dobivao u nekoj kriptovaluti jer će već drug dan izrasti u nešto više.

Ove nam se godine umiješala i znanost u darivanju pa su tako sprovedene i studije koje nas vrlo lako mogu dovesti do toga da većini naših primatelja poklona budemo osoba koja daje savršene poklone.

Darujte poklone koji se žele

Najsigurniji ste prilikom poklanjanja da osobu iznenadite poklonom kojeg doista želi.  Razni pokloni iznenađenja, gdje primatelj ne zna što će dobiti, a ni mi samo nismo sigurni hoće li isti osobi sviđati ili ne, precijenjeni su i prilično nepoželjni.

Rješenje toga je razgovor. Budite direktni, budite konkretni držite se liste želja te osobe, saznajte što najviše ta osoba želi, na kraju krajeva i Djed Mraz se drži liste želja, pa zašto ne bi i vi.

Čestitka je odličan izbor

Nadalje, jedan od krasnih poklona je i čestitka. Iako na prvi pogled izgleda kao potez neke lijene osobe, potez očajnika kojem nije stalo do vas, razne ankete i studije su došle do zaključka da su takve čestitke sve popularnije među primateljima.

Naime, danas skoro svi imamo skoro sve što nam je potrebno i vrlo je teško nekome odabrati poklon, materijalnu stvar koja će usrećiti, onako istinski usrećiti tu osobu, a ujedno biti i korisna i poželjna. Stoga je jedan ovakav osobni čin, a to je ručno ispisivanje čestitke s najboljim željama osobama do kojih nam je stalo, nešto što je teško nadmašiti. Ako uz čestitku dodamo i mali poklon za kojeg znamo da ga osoba želi, vrlo smo blizu do savršenog poklona. No, ima još nekoliko sitnica za pridržavanje dalje u tekstu.

Ne poklanjajte u nečije ime

Iako na prvi pogled, kad u nečije ime uplatite bilo koji humanitarni fond ili u nečije ime darujete potrebitu djecu u vrtiću koji jedva sklapa kraj s krajem te ovakav poklon izgleda krasno i dobronamjerno, jedno istraživanje iz 2015. godine dokazuju upravo suprotno. Prvi je problem što je vaš poklon otišao u neko opće dobro, dok je svrha ovakvog darivanja posvećivanja pažnje osobi koju poklanjate. Pritom će neki to smatrati sebičnošću jer ste eto, barem u vašoj glavi, riješili dvije muhe jednim udarcem, potrebu da ostavite neki humanitarni trag i potrebu da poklonite prijatelja.

U takvom slučaju darujte tim poklonom direktno osobu kojoj je poklon i namijenjen te neka ona odluči gdje, kako, kada i ako će dalje pokloniti ili uplatiti novce u neku takvu humanitarnu organizaciju. Dozvolite toj osobi da djeluje humanitarno na način koji ona smatra najboljim, jer humanitarno ne mora značiti i materijalno.

Vi uvijek možete činiti neko dobro djelo, neovisno u ljudima ili dobu godine.

Neka poklon bude izraz vaše osobnosti, vaših interesa, želja

Darujte poklon koji pomalo podsjeća na vas. Pritom ne mislimo da darujete vaš portret u tehnici ulja na platnu.

Naime, uzmimo sljedeći primjer: vi ste strastveni ljubitelj šaha i to je vaš ultimativni sport zbog kojeg ste pokupovali najudobnije trenirke i najkvalitetnije patike. Vaš prijatelj pak za razliku od vas ima malo drugačiji hobi, malo drugačiju ljubav, a to je, recimo, sportski ribolov.

Na prvi pogled da se zaključiti da će bilo kakav poklon za ribolovi ili bilo što vezano uz ribolov biti najprikladniji poklon toj osobi,kad malo bolje razmislimo, ta osoba je vrlo vjerojatno već opremljen svom opremom, ima sve što mu treba i naravno ono što posjeduje rezultat je dugogodišnjeg bavljenja time. Vaš ribički štap kojeg ste mu poklonili nikako nije nešto zbog čega će vas pamtiti.

No, kad bi mu poklonili šah, ta osoba će svaki puta ugledavši taj šah sjetiti se vas i vaše ljubavi prema šahu. Možda ga jednog dana i zaigra pa pronađete još jednog partnera u igri.

A možda će vas onaj ribički pribor što ste dobili od prijatelja navesti da jednog dana, jednog jutra krenete u ribolov i provedete krasno vrijeme zajedno. Što pak je danas jedna od ultimativnih poklona, nekome poklonite sebe, svoje vrijeme i svu svoju pažnju.

Ne povodite se cijenom (i šljokicama)

Nadalje, ne kupujte svjetlucave i skupe predmete. Studije su pokazale da nema apsolutno nikakve veze visoka cijena poklona i sreća primatelja. Osim naravno ako se radi nekom nepopravljivom materijalistu ili ljubitelju svega svjetlucavoga.

Imajte na umu da se pri poklanjaju cijeni sami čin poklanja, a ne cijena poklona.

Darujte poklone koji traju

Svakodnevne potrepštine, primjerice one kuhinjske, razna odjeća, obuća mogu izgledati kao prikladan poklon, no jedna studija je pokazala da primatelji poklona više preferiraju one koje mogu koristiti mjesecima ili godinama nakon odmatanja.

Ne prikrivajte poklone

Kad pak smo kod odmatanja ne prikrivajte poklone krasnim omotima. Drugim riječima ne zamatajte poklone kako bi prikrili njihov identitet.

Naime, jedna studija sa sveučilišta Yale pokazala je, a što je i logično, da su ne tako dobro odabrani pokloni, a savršeno zamotani i okićeni imali negativniji utjecaj na primatelja, od onih koji su bili isto tako nezgodno odabrani, ali direktni.

Osim što ste pogriješili kod izbora, vi to želite i prikriti. Ako ste nekom namijenili bocu crnog vina, onda poklonite bocu crnog vina, a ne šljokicama ukrašeni i omotani poklon, a koji viče na sve strane da se radi o nečem krasnom, jer ćete time samo razočarati očekivanja primatelja. Ako ste već pogriješili u izboru poklona ove godine, svakako budite pametniji sljedeće.

Novac se ne poklanja, ili?

Za kraj spomenimo da se prema bontonu novac ne raduje, no rijetki su oni koji će odbiti takav poklon, a tu su i razne kriptovalute čija vrijednost raste iz dana u dan, a tehnički nisu novac kakvog poznajemo.