GOSPO’N DOKTOR Svakodnevne pogreške koje činimo prilikom pružanja prve pomoći

Tretiranje rane odnosno povrede što je brže moguće, ali prije svega pravilno, nešto je što može imati prilično bitan efekt u kasnijem oporavku. Pritom mislimo da radimo samo ono što je u našoj moći, što smo sigurni da znamo, umijemo i trebamo. Iako je prvo što trebamo napraviti, ako je povreda ozbiljnija, pozvati profesionalnu pomoć, postoje neke situacije u kojima sami možemo pomoći. Problem je tu što mnogi tu pomoć interpretiraju ponekad krivo. Evo nekoliko slučajeva krive i ispravne pomoći samopomoći prilikom lakih i skoro pa svakodnevnih povreda

Greška: prekratko i nepravilno hlađenje opekotina

Zaboravite maslac ili led ili bilo kakve kremice. Najbolji način za tretiranje opekotina je hladna voda, odnosno opečeni dio kože držimo u hladnoj vodi. No, nekoliko sekundi ili nekoliko minuta nije dovoljno, potrebno je barem 10 do 20 minuta hladne vode, a kako kaže dr. sc. Jeffrey Pellegrino iz američkog Crvenog križa. “Naime, vrućina prodire duboko u tkivo, te se ispod kože nastavlja uništavati to tkivo iako smo površinu kože, sami izvor opekline, ohladili”. [perfectpullquote align=”right” cite=”dr. sc. Jeffrey Pellegrino” link=”” color=”” class=”” size=””]Opeklinu treba hladiti najmanje 15 minuta.[/perfectpullquote]Potrebno je, prema njegovom mišljenju, samo mjesto opekline hladiti duže kako bi hladnoća prodrlo dublje u tkivo, a što je klasična medicinska procedura s kojom možete krenuti već kod kuće.

Greška: naginjanje glava iza prilikom krvarenja iz nosa

Naginjanje glave iza može uzrokovati spuštanje i curenje krvi u grlo što može dovesti do začepljenja dišnih puteva, kašljanja, ali i otežavanja samog disanja. Umjesto toga direktno pritisnite nos, zatvorite ga. Glavu držite u neutralnom položaju. Koji je to položaj? Položaj kada vam je glava paralelna s tlom. Sjednite i opustite se. Pustite organizmu da odradi svoje, dozvolite krvi da se zgruša i začepi ranu. Prenesite ovo znanje potomcima.

Greška: Stavljanje toplih obloga na uganuća ili mjesta prijeloma

“Uvijek stavljajte hladne oblike” kaže William Gluckman, glasnogovornik udruženja hitne medicinske pomoći u SAD. Led i hladno smanjuje otekline. Sama toplina pojačava cirkulaciju krvi, a što samo doprinosi tome da oteklina bude sve gora. Toplinu i tople obloge koristite umjesto toga kod bolova i grčeva u leđima.

Greška: pokušavanje odstranjivanja stranog tkiva iz oka

Ovakva pecanja po oku mogu stvar samo pogoršati. Ne samo pogoršati već i dovesti do trajnog oštećenja vida. Umjesto toga osigurajte i zatvorite oko. Stavite papirnatu čašicu na oko kako bi ono bilo zatvoreno od vanjskih utjecaja. Što je prije moguće potražite liječničku pomoć. Iznimka ovoj praksi je ako u oko uđe nepoželjna tekućina ili kemikalija. U tom slučaju istog trenutka krenite s ispiranjem oka običnom vodom i neka to ispiranje traje oko 15 minuta.

Greška: Uklanjanje gaze s rane koja krvari

Ako vam gaza ili zavoj prokrvare nikako ne otvarajte ranu i mijenjajte zavoj ili gazu već samo na tu gazu dodajte još jednu.

[perfectpullquote align=”left” cite=”Chris Cebollero” link=”” color=”” class=”” size=””]Dopustite organizmu i krvi da se zgruša i time zaustavi krvarenje.[/perfectpullquote]

“Još jedan zavoj pomoći će zgrušavanju krvi i sprečavanju krvarenja”, izjavio je Chris Cebollero šef hitne pomoći bolnice u St. Louisu. Gaza i zavoj pomažu rani, odnosno krvi da se polako počne zgrušavati kako bi krvarenje prestalo. Ako nakon prokrvljenja gaze skinemo i stavljamo novu onda ćemo isto tako i sami proces zgrušavanja dovesti na početak.

Ako je do toga i došlo, ponovnog otvaranja rane, onda drugom rukom pritisnite ranu (ako je manja) dok krvarenje ne stane. Isperemo vodom ranu i oko rane, nanesemo neki antiseptik ili tretiramo antibiotikom te omotamo novom i sterilnom gazom ili zavojem.

Greška: Ne traženje liječničkog pregleda nakon nesreće automobilom

Ako ste imalo automobilsku nesreću, a bez obzira na to što vam na prvi pogled nije ništa i ništa vas ne boli svakako posjetite liječnika neka vas pregleda., Naime, navala adrenalina za vrijeme nesreće dovest će do toga da nećete osjetiti bol. To može potrajati 15 minuta, ali ponekad i do dva sata, a prije nego osjetite bol. Isto tako unutrašnja krvarenja, ali i slomljene kosti nešto je što nije vidljivo odmah na mjestu nesreće.

Greška: Otežavanje hitnoj da vas pronađe

Ako se dogodilo nešto za što vam treba hitna pomoć svakako koliko je to god moguće imajte na umu i to da maksimalno olakšate hitnoj da vas pronađe. Ako su vas izbole pčele, pozovite hitnu pomoć i najbolje je da krenete prema cesti, prema prilazu gdje će stići hitna, a kako bi vam što prije pružili potrebnu pomoć. Nemojte se skrivati ili misliti na druge kako im ne bi pokvarili trenutak ili dan.

Drž’te se tih ljudi, mnogi od njih bit će spremni vam pomoći.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.