VISKI ZA SVAKOGA 12 prijedloga što pokloniti pravom gospodinu

Foto: Pixabay
Složili smo listu ponajboljih viskija, a za čiju se kupovinu ne morate ni maknuti iz udobnosti vašeg doma.

Ako ste već počeli razmišljati o poklonima za nadolazeću seriju blagdanskih dana svakako vam savjetujemo da razmišljate o viskiju kao skoro pa idealnom poklonu za svakog gospodina koji drži do sebe.

Za vas smo malo prosurfali domaćim internetskim trgovinama u potrazi za, po našem sudu, ponajboljim viskijima za svačiji džep.

Krenuli smo od klasika Four Roses koji se u slobodnoj prodaji može pronaći već i za 180 kuna, što pak je odlična cijena za ovaj američki burbon, a završili smo na Glenmorangie Pride, škotskom viskiju za koji ćete morati izdvoji čak i 18 tisuća kuna.

Four Roses burbon

Svoj bogati i pitki okus ovaj bourbon duguje  kristalno čistoj vodi koja se koristi u procesu proizvodnje, fermentaciji u bačvama od čempresa kao i odležavanju u zagorenim bačvama od bijelog hrasta. Nijanse jabuke i kruške predivno su izbalansirane s tragovima meda i začina, kao i voćnim aromama.

Porijeklo: SAD
Kategorija: Američki burbon
Alkohol: 40%
Volumen: 1l
Cijena: 179,99 kn (Ecuga.com)

Jack Daniels, kolekcija za 161. rođendan

Jack Daniel’s 161th Birthday je posebno izdanje, punjeno u čast 161. rođendana gospodina Jack Daniela (r. 1849. god). Punjeno je u nešto drugačiju bocu omotanu crnom folijom.

Porijeklo: SAD
Kategorija: Američki viski
Alkohol: 40%
Volumen: 0,7l
Cijena: 214,99 kn (Ecuga.com)

Nikka All Malt

Fascinantni viski koji se sastoji od Yoichi Miyagikyo malta i nešto ‘grain‘ viskija, koji u biti ni nije ‘grain‘ nego ‘malt‘ izrađen u Coffey kotlu u Miyagikyu. Sve u svemu odličan japanski blended malt viski.

Porijeklo: Japan
Kategorija: Japanski malt viski
Alkohol: 40%
Volumen: 0,7l
Cijena: 274,99 kn (Ecuga.com)

Basil Haydens

Nastao je 1796. godine, kada je majstor destiler Basil S. Hayden razvio potpuno drugačiji recept, a bazira se na kombiniranju raži s tradicionalnom bazom od kukuruza. Boce stila iz doba prohibicije sadrži piće koje je više godina odležalo što mu, uz 40% alkohola, koji daje izuzetno začinjen i slatki karakter.

Porijeklo: SAD
Kategorija: Američki burbon
Alkohol: 40%
Volumen: 0,7l
Cijena: 310,00 kn (Promili.hr)

Aberlour 15

15 godišnji whisky iz Aberloura, Select Cask Reserve, izdanje za francusko tržište. Viski je dozrijevao u sherry i bourbon bačvama, što pak je rezultiralo voćnim i slatkastim aromama.

Porijeklo: Škotska
Kategorija: Škotski single malt viski
Alkohol: 43%
Volumen: 0,7l
Cijena: 419,99 kn (Ecuga.com)

Macallan Amber

Odlična voda života jantarne boje iz Macallana. Viski je odležao u sherry bačvama te je punijeg okusa nego Gold-a, ali ipak suzdržaniji od Sienne. Izvrstan primjer što Macallan može napraviti iz kvalitetnih hrastovih bačava.

Porijeklo: Škotska
Kategorija: Škotski single malt viski
Alkohol: 40%
Volumen: 0,7l
Cijena: 419,99 kn (Ecuga.com)

Lagavulin, star 16 godina

Snažan viski. Miris dima pomiješan s morskim algama, slankastog je i slatkastog okusa s primjesama drva. Tresetno-slanog je završetka. Na jugoistočnim obalama Škotske, 1816. godine, 12 je ljudi stvaralo Lagavulin. Na ovom povijesnom mjestu stvara se još i danas.

Porijeklo: Škotska
Kategorija: Škotski single malt viski
Alkohol: 43%
Volumen: 1l
Cijena: 620,00 kn (Promili.hr)

Togouchi, star 18 godina

Viski je odležao u hrastovim bačvama 18 godina. Bogatog je i složenog profila okusa koje su dodatno izražene intenzivnim arormama drva i voća.

Porijeklo: Japan
Kategorija: Japanski viski
Alkohol: 43%
Volumen: 0,7l
Cijena: 900,00 kn (Promili.hr)

The Yamazaki Distiller’s Reserve

Svježi i voćni single malt viski destilerije Yamazaki, pun crvenog voća uz naglasak na sherry bačve. Sadrži i viski koji je odležavan u japanskome hrastu (mizunara) koji je toliko složeno začinjen, da se osjećaju i note tamijana. Savršen je za malo veći gutljaj.

Porijeklo: Japan
Kategorija: Japanski single malt viski
Alkohol: 43%
Volumen: 0,7l
Cijena: 1.079,99 kn (Ecuga.com)

Johnie Walker Blue Label

Johnnie Walker Blue Label je remek-djelo. To je izuzetni blend najrjeđih i odličnih škotskih viskija. Samo jedna u svakih deset tisuća bačvi ima dovoljnu kvalitetu, karakter i “ono nešto” da bi isporučila ovaj izvanredan viski dostojan da nosi potpis Blue Label. Izvanredan viski za izvanredne prilike.

Porijeklo: Škotska
Kategorija: Škotski blended viski
Alkohol: 40%
Volumen: 0,7l
Cijena: 1.399,99 kn (Ecuga.com)

Jim Beam Distillers Masterpiece

La crème de la crème. Najbolje od najboljeg. Ovo je najrjeđi i najkvalitetniji burbon kojeg je napravio vrhunski destilator, već sedme generacije, Fred Noe, a inspiriran originalnim remek-djelom svog oca. Voćnoj aroma iz sherry bačve u kombinaciji s notama vanilije i hrastovine zaokružuje aromatični i zreli okus najprobranijih burbona.

JIM BEAM DISTILLER’S CUT Savršeni spoj slatkoća karamele, nagorenog hrasta i voćnih nota

Porijeklo: SAD
Kategorija: Burbon
Alkohol: 50%
Volumen: 0,7l
Cijena: 4.700,00 kn (Promili.hr)

Glenmorangie Pride

Single malt viski van konkurencije, Glenmorangie Pride je kulminacija 28 godina muke, strpljenja i umjetnosti. Riječ je o ekskluzivnom viskiju koji je na tržište pušten 2009. godine, nakon čak 28 godina sazrijevanja. U prodaju je u cijelom svijetu pušteno samo 1 000 boca.

Povijest ovog viskija je krenula 1981. godine kada je master distiller Bill Lumsden pronašao negdje na svom imanju stari viski. Odlučio ga je završiti u bačvama Château d’Yquema, bačava najfinijih vina iz pokrajine Gironde na juga Bordeauxa u Francuskoj. Kada pak je odležao, pretočen je u dekantere od kristala Baccarat.

Porijeklo: Škotska
Kategorija: Škotski viski
Alkohol: 56,7%
Volumen: 1l
Cijena: 18.000,00 kn (Promili.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.