Yamazaki 50-year-old najskuplja je ikad prodana boca japanskog viskija

Ako pretpostavimo da prodana boca sadrži petinu ovog skupog nektara, svaka čašica viskija koštala bi nas 16 i pol tisuća dolara.

Na posljednjoj aukciji rijetkih i finih alkoholnih pića u organizaciji kuće Sotheby’s koja se održala 27. siječnja ove godine još je jedan japanski viski oborio rekord. Naime, Yamazaki single malt koji je odležao punih 50 godina postigao je više nego duplu cijenu od minimalne prodajne cijene na održanoj aukciji.

Naime, predviđena minimalna cijena prodaje mu je bila između 90 i 140 tisuća dolara, dok je finalna cijena na kraju nadmetanjem dignuta na 299 tisuća dolara.

Time je ovaj Yamazaki single malt postao najskuplji japanski viski ikad prodani na Sotheby’s aukcijama.

Od ostalih viskija s aukcije spomenimo još Macallan Millennium Decanter 50 Year Old 1949, 50 – godišnjak iz 1949. godine koji je prodan za 63 tisuće dolara te Karuizawa Single Malt Whisky Aged 50 Years 1965, također pedesetgodišnjak iz 1965. godine koji postigao cijenu od 55 tisuća dolara.

“Apsolutno smo oduševljeni ovim novim rekordom dražbe koju je postavio Yamazaki Aged 50 Years NV, te je ovo najviša cijena ikad ostvarena za bilo koju bocu japanskog viskija, što pak govori da je japansko tržište viskija u punom zamahu” izjavio je Paul Wong specijalist aukcijske kuće Sotheby’s Wine za Aziju.