Male tajne koje skrivaju naljepnice na bocama viskija

Za čitanje informacija o viskiju koje si skrivene na naljepnicama boca savjetujemo da budete trezveni i trijezni.

Kad kupujete viski u nekom dućanu alkoholnih pića prvo što trebate je upoznati vašeg odabranika. A to radite da detaljno proučite naljepnicu na boci. U današnje vrijeme pak čitanje tih naljepnica ponekad bude zbunjujuće. Ponajviše zbunjuje, a namjerno, kad se radi o takozvanim craft viskijima.

Small batch, odnosno male količine, artisanal process, odnosno zanatski proces proizvodnje, finished in, odnosno odležao u odleđenim bačvama i slične informacije mogu puno govoriti o porijeklu tog viskija. Na kraju krajeva što danas znači pojam craft, odnosno zanatski viski?

Evo nekih tajnih oznaka na viskiju koje tek rijetki primjećuju, a govore prilično puno o načinu i porijeklu pića.

Distilled

Ako naljepnica na boci viskija kojeg planirate kupiti ne sadrži pojam Distilled onda znači da viski koji kupujete, odnosno brand koji je potpisan na naljepnici nije nužno originalni proizvođač tog viskija. Danas se na tržištu, koje je prilično otvoreno igraju prilično škakljive zakulisne igre riječi i brojeva, a koje nam na jedan perfidni i varljivi način pokušavaju nametnuti krive godine starenja ili porijeklo odnosno destileriju gdje je izvorno to piće destilirano. Ako želite biti sigurni da je potpisani brend na boci viskija ujedno i destilerija iz koje je došlo ovo piće onda naljepnica mora sadržavati riječ Distilled by.

Naravno i tu postoje igre, pa tako za neke škotske viskije može generalno pisati Distilled in Scotland što znači da je viski došao iz Škotske, rađen je prema pravilniku izrade scotcha, no ne mora nužno biti destiliran kod proizvođača koji je naveden na boci.

Produced by ili Crafted with

U slučaju kad je viski proizveden Produced by ili čak ručno proizveden, Crafted ili Handcrafted u određenoj destileriji, a ne sadržava pojam Distilled onda je to vrlo vjerojatno znak da je određeni brend kupio već gotov i pripremljen viski od izvorne destilerije te ga flaširao i plasirao na tržište. Iskrenom i strastvenom ljubitelju viskija ta razlika je ponekad bitna.

Zašto je, između ostalog, bitna ta razlika u produced i distilled? Bitna je, zbog toga što će male destilerije i proizvođači nerijetko tražiti veću cijenu za svoj viski od velikih kompanija alkoholnih pića, a sve kako bi se zadržao trend takozvane craft proizvodnje. U konačnici to znači da se može dogoditi da kupujete isti viski po primjetno različitim cijenama, znači mali će vam craft proizvođač naplatiti veću cijenu svoje boce viskija od velike korporacije koja je kupila veće količine viskija od tog proizvođača i flaširala ga pod svojim brendom. U oba slučaja možete pretplatiti loše piće ili iznimno manje platiti jedno kvalitetno piće.

Mash bill

Mash bill je u suštini informacija o mješavini zrna koja su korištena za proizvodnju burbona. Ako pak je određena destilerija spremna kupcu dati informaciju o sastavu masha onda je to prije svega dobar znak za tog potencijalnog kupca. Kod proizvodnje burbona najčešće žitarice koje se koriste su kukuruz, raž, pšenica i sladni ječam. Ako kupujete viski od brenda ili proizvođača koji nema informaciju što se nalazilo u prvotnom mashu onda je to znak da taj proizvođač nije izvorna destilerija iz koje to piće dolazi.

Bottled in bond

Bottled in bond su zapravo stari zakonski propisi po kojima se proizvodi viski od raža, a koji su doneseni još 1897. godine. Viski koji nosi etiketu Bottled in bond proizveden je sukladno tim propisima.

Jedno od takvih pića je straight rye whiskey što znači da imate piće od jednog majstora destilera koji je u jednoj sezoni destilirao piće u jednoj destileriji i to je piće odležalo najmanje četiri godine.

No kome je sve to bitno?

Svakom konzumentu, ljubitelju viskija koji voli znati pije li kvalitetan viski provjerenog origina ili samo pije neko sr***e prepuno alkohola.