Netko je u djutiću iskrcao 7,2 milijuna kuna za možda i najskuplji viski na svijetu

Viski je to kojeg vas jedan drum košta preko 400 tisuća kuna.

Kada putnik namjernik uđe u duty free shop vrlo je vjerojatno da će se zaustaviti kod polica s alkoholnim pićima jer budimo realni to je ipak najuzbudljiviji dio dućana. Osim toga, a ovisno u kojem ste dijelu svijeta, pronalaze se tu prilično dobre i rijetke stvari.

Jedan takav djutić ima i rijetke boce Macallan 1926 viskija, a čije su etikete dizajnirali umjetnici Peter Blake i Valerio Adami.

Već sad možemo pretpostaviti da se radi o prilično dobroj i skupoj stvari. Ime tog djutića je Le Clos i nalazi se u zračnoj luci u Dubai i nedavno je nositelj svjetskog rekorda za najskuplje prodani viski i to po cijeni od 1,2 milijuna dolara.

A koliko je vas koštao posljednji posjet djutiću?

Idemo mi dalje na viski.

Sama starost spomenutog viskija zasigurno je glavni razlog ove iznimno visoke cijene. Isti je bio destilirani 1926. godine (odatle ime), zatim je, prema pisanju The Drinks Businessa, 1986. godine iz hrastovih bačava pretočen u boce i od onda se nalazi na aukcijskoj prodaji.

Proizvedeno je bilo samo 40 boca ovog viskija. Prema The Drinks Businessu, Sir Peter Blake napravio je etikete za 12 boca dok je pop artist Valerio Adami učinio to isto za još 12 preostalih boca.

Geoff Kirk direktor Prestigea u Macallanu, a navodno je rekao da taj duo predstavio i okarakterizirao “neke od najekskluzivnijih boca viskija ikad proizvedenih”.

Kirk je također rekao kako će se ova spomenuta prodaja “pamtiti širom svijeta u narednim godinama jer iznimna je rijetkost da se Macallan 1926 stavi u prodaju tog tipa, a kako bi znalci i strastveni ljubitelji viskija imali priliku osigurati si jednu od povijesnih boca koje predstavljaju svojevrsnu pop kulturu 20. stoljeća.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.