MOŽE GOSPODO Jutarnja doza kave prožete Jack Daniels viskijem

Kažu strani mediji da odsada možete uživati u jutarnjem viskiju bez straha da vas proglase alkoholičarom ili da postanete jedan od njih. Svojevrsna je to uvodna misao (ali samo u mojoj glavi) novog proizvoda na tržištu – kave prožete viskijem.

Na prvi pogled sam pomislio da se doista radi o nekom finom koktelu kave i viskija, ali uz doista mrvicu daljnjeg surfanja, čitanja drugog odlomka, došao sam do zaključka da se ipak radi o običnoj kavi čija su zrnca bila prožeta viskijem te finalni proizvod, napitak, ima samo okus tog viskija.

Ok, radi se o kvalitetno prženoj premium 100% Arabica kavi koju posebno priprema World of Coffee, a koja je prožeta Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee viskijem. Naravno radi se o dva kvalitetna proizvoda i njihova simbioza ne može rezultirati nečim osrednjim. Ali opet svjedočanstva Amerikanaca treba uzimati s dozom rezerve jer njihova je okosnica usporedbe Starbucks kava, kava koja po mnogima nije kava već topli napitak koji sadrži i nešto kave u sebi.

Nekolicina ljudi u mojoj okolini, a i ja sam, poznati smo po tome da je svako zrnce, svako voće potencijalna žrtva takvog prožimanja, infuzije. Domaći orehovac je ništa drugo već prožimanje mladih oraha u alkoholu, smokovača također, samo stavljamo smokve u alkohol, uglavnom sve što raste može završiti u slatkoj alkoholnoj otopini i postati fini liker.

Osobno imam već nekih 5 godina namočeno sjemenje anisa u domaćoj rakiji ne bili postigao onaj okus turske rakije, poznate kao raki. No, osim malo tamnije boje, baš poput boje viskija, nisam dobio nešto previše okusa anisa. A kao 20 godišnjaci, ludi, neodgovorni, studenti, sjećam se, s kolegom smo složili Metaxu prožetu marihuanom. O da, proželo nas je s nogu.

Uglavnom ista je stvar i s kavom. Evo recepta.

Uzmemo, pola šalice do šalice kave u zrnu i umočimo je u flašu viskija. Umjesto Jack Daniels-a možemo koristiti bilo koji omiljeni nam viski, ili čak rakiju. Ostavimo 24 sata na prožimanju i probamo. Ako nam fali okusa kave u sada već likeru, ostavimo još osam sati.

I što dobijemo?

Dobijemo fini viski prožet kavom te zrnca kave prožete viskijem. Eh, sad ovo dalje nisam probao, ali ako ta zrna osušimo i sameljemo te skuhamo kavu vrlo je vjerojatno da ćemo dobiti slični napitak kojeg nam nudi Jack Daniels. Moram probati.

Svakako prije nego potrošite cijelu flašu viskija, probajte napraviti manje količine kombinacija različitih kava u različitim viskijima.

Želite li pak pravu kavu prožetu viskijem imamo recept i za to.

U džezvi zavrijte vodu te skuhajte takozvanu tursku kavu po želji. Možete malo jaču nego inače. Pričekajte da se talog sjedne te natočite kavu u vama omiljenu šalicu, ali ostavite još malo mjesta. Uzmite sada omiljeni viski i njime napunite šalicu kave do kraja.

Za kraj još napomena. Ako imate tu tradiciju da možda svako jutro popijete malu čašicu viskija, kako se to kaže jedan shoot, nema straha, niste alkoholičar, ali niste ni na tragu da budete alkoholičar, već naprotiv vaš krvožilni sustav i srce će vam biti pomalo i zahvalni.

Naravno s alkoholom treba odgovorno. U malim količinama kvalitetna alkoholna pića mogu biti pogodna za vaš organizam, a ponavljam, ako nemate tu naviku povremenog konzumiranja alkohol, najbolje je da se ni ne upuštate u to.