Turbo zanimljive činjenice o pivu koje moraš znati! Vol.2

Ovo je nastavak turbo zanimljivih činjenica o pivu koje moraš znati. Da, ponovili smo naslov u prvoj rečenici kako bismo zvučali vjerodostojnije, a pritom te lišili nepotrebnog i dosadnog uvoda.

Pa krenimo:

 1. Beer pong je igra pijenja u kojoj igrači bacaju ping pong lopticu preko stola s namjerom da ju ubace u čašu/kriglu piva na drugom kraju stola. Na stolu je postavljeno 10 čaša u obliku trokuta. Kad igrač ubaci ping pong lopticu u pivo, njegov protivnik treba popiti čašu piva. Iako je još uvijek sporno odakle Beer pong potječe, znamo da se prvi put pojavio u 50-ima.
 2. U Češkoj postoji nekoliko pivskih lječilišta. Primjerice, pivsko kupalište Chodovar u Češkoj nudi 20-minutnu kupku sa sastojcima za pripremu piva. Navodno ova metoda pogoduje cirkulaciji, otvara pore, omekšava kožu i hrani tijelo vitaminima.
 3. Bivši američki predsjednik Barack Obama je prvi predsjednik koji je skuhao pivo u Bijeloj kući.
 4. Pijenje piva smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.
 5. Umjerena konzumacija piva može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 6. Ispijanje piva smanjuje rizik od ishemijskog moždanog udara. No za svaki slučaj se oko toga radije posavjetujte s liječnikom.
 7. Pijenje piva značajno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
 8. Umjerena konzumacija alkohola povećava HDL (dobar) kolesterol u krvi. HDL kolesterol djeluje kao čistač krvotoka.
 9. Prema istraživanjima u Japanu, pivopije su smanjile rizik od kromosomskih oštećenja tijekom zračenja u usporedbi s onima koji ne piju pivo.
 10. Mamurluk bi vas mogao uvjeriti u suprotno, no unesete li 75 g piva tjedno u svoj organizam, smanjit ćete rizik od nastanka čira uzrokovanog bakterijom H. Pylori.
 11. Prema istraživanjima, muškarci koji su kasnih 70-ih i 80-ih godina pili 1 alkoholno piće dnevno imaju pamćenje i razmišljanje u odnosu na one koji ne piju.
 12. Prevelike količine pive potiču žgaravicu. No, to ste već sigurno znali. Ili bolje rečeno, saznali.
 13. Datum isteka piva može se produžiti. Dobro čuvano pivo obično traje šest do devet mjeseci nakon isteka roka valjanosti na etiketi. Na pravoj temperaturi, pivo u hladnjaku može trajati i do dvije godine nakon isteka roka valjanosti.
 14. Da bi se učinkovitije borili protiv dječje pretilosti, neke belgijske škole nudile su djeci piva s niskim udjelom alkohola, umjesto sokova i drugih slatkih pića.
 15. Drevni Grci su pivo smatrali manje vrijednim pićem od vina jer ga je relativno lako proizvesti. No, danas je postupak proizvodnje vina lakši.
 16. Prvi pivari u Egiptu su bile žene. U starom su Egiptu žene kuhale pivo kao prinos bogovima. Osim ponude, pivo se također smatralo ženskim pićem, dok su muškarci tradicionalno imali vino.
 17. Svjetski prvak u ispijanju piva popio je litru piva u 1,3 sekundi.
 18. Zitologija je znanost o pivu koja pruža više uvida u sastojke piva, sofisticiranost i postupak kuhanja/proizvodnje piva.
 19. Najveća čaša piva na svijetu visoka je 1813.56 cm.
 20. Drevni Babilonci su ozbiljno shvatili proizvodnju piva. Ako bi pivar pokvario kvalitetu piva, osudili bi ga smrtnu kaznu i utopili ga u pivu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.