Iako se pivo s kestenom počelo proizvoditi još 1990-ih na Korzici, gdje je kesten skoro pa sveto drvo i prati čovjeka od rođenja do smrti, slatko pivo s kestenom specijalitet je i u regijama Toskana i Piemonte, gdje lokalni pivari pripremaju izbiljne aleove i lagere s kestenom.
U stilu poznatom kao “birra alle castagne”, pivari koriste kesten u raznim oblicima: dimljeni, pečeni, sušeni pa u obzir dolazi čak i med od kestena.
Rezultirajuća piva su svilenkasta i malo debela, sa suptilnim pečenim, dimljenim okusima.
Na Korzici ga priremaju od kestenovog brašna, jer je Korzika je ostala zadnje mjesto u Europi gdje se od ploda kestena proizvodi visokovrijedno brašno.
Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s kuhinjom u kojoj kratko vrijeme dominiraju variva sa svježim plodovima jeseni.
Krajem prošle godine su Pivovara i pivnica Medvedgrad i The Garden Brewery predstavili pivo s domaćim medom od kestena, Honey Double IPA s 8,0% alkohola.