SLATKO I DIMLJENO Pivo s kestenom koje neodovljivo podsjeća na jesen

Dok je Italija snažno regulirala svoju industriju vina, njezini pivari imaju veći stupanj slobode za eksperimentiranje. Tako talijanska pive sadrže široku paletu zanimljivih lokalnih sastojaka, uključujući proso, grožđe i – kesten.

Iako se pivo s kestenom počelo proizvoditi još 1990-ih na Korzici, gdje je kesten skoro pa sveto drvo i prati čovjeka od rođenja do smrti, slatko pivo s kestenom specijalitet je i u regijama Toskana i Piemonte, gdje lokalni pivari pripremaju izbiljne aleove i lagere s kestenom.

U stilu poznatom kao “birra alle castagne”, pivari koriste kesten u raznim oblicima: dimljeni, pečeni, sušeni pa u obzir dolazi čak i med od kestena.

Rezultirajuća piva su svilenkasta i malo debela, sa suptilnim pečenim, dimljenim okusima.

Na Korzici ga priremaju od kestenovog brašna, jer je Korzika je ostala zadnje mjesto u Europi gdje se od ploda kestena proizvodi visokovrijedno brašno.

Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s kuhinjom u kojoj kratko vrijeme dominiraju variva sa svježim plodovima jeseni.

Krajem prošle godine su Pivovara i pivnica Medvedgrad i The Garden Brewery predstavili pivo s domaćim medom od kestena, Honey Double IPA s 8,0% alkohola.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.