BRIJANJE ZABRANJENO Gospodo, 2. rujna obilježavamo Svjetski dan brade

Brada je oduvijek bila simbol muškosti. Stajala je uz bok mnogim muževnim vrlinama, uključujući mudrost, snagu, visok društveni status, čak i seksualnu snagu, a što je osobito bilo izraženo u ratničkim kulturama. Iako su postajala mjesta i vremena, a neka mjesta još uvijek postoje, na kojima brada ili nije smjela biti puštana ili pak je bila nepoželjni muški dodatak, u globalu je bila predmet divljenja i poštovanja spram nekome tko je nosio bradu.

Svjetski dan brade slavi bradu, sve što je ona bila i sve što je tek čeka u ovim turbulentnim i nažalost sve više ideološki nastrojenim vremenima.

Povijest ovog događaja

Svake se godine ovog dana okupe bradonje diljem svijeta kako bi na različite načine obilježili i proslavili ovaj dan. Sami origin odnosno nastanak ovog dana izgubljen je u dalekoj prošlosti, što pak i ne iznenađuje jer postoje dokazi da su još danski Vikinzi obilježavali dan koji je bio posvećen divljenju njihovim veličanstvenim bradama. Bilo je to davnih 800 godina prije nove ere. Ondašnjih godina tijekom kolovoza nije postojao specifičan dan na koji su se okupljali bradonje i slavili brade već su se kroz nekoliko dana kroz cijelu regiju održavala razna slavlja posvećena bradi, neka su bila za današnje pojmova u najmanju ruku luda i opasna.

Tako su u Dönskborgu u Švedskoj svi oni koji nisu imali brade tih noći i dana bili protjerani iz sigurnih sela u obližnju šumu što pak je bilo u ono vrijeme prilično opasan potez. U gradovima pak bi onima sa sramotno čistim licima palili/opekli lica oni koji su nosili najveličanstvenije brade.

U južnoj pak Španjolskom nisu bili podložni ovako opasnim metodama već bi organizirali boksački meč između bradonje i obrijanog muškarca. Ovo boksački uzmimo s rezervom jer su dečki bili oboružani oštrim kopljima.

Uglavnom bez obzira gdje i kada se nalazili na ovaj dan ono što se smatra najvećim činom nepoštivanja i vrijeđanja ovog dana i svakog bradonje je – brijanje.

Kako dostojanstveno (ili ne) obilježiti ovaj dan

Svjetski dan brade obilježava se na različite načine, a sve ovisi u kojem se dijelu svijeta nalazite. No, ono što je zajedničko toga dana je da se prema svakoj bradi odnosite s najvećim poštovanjem. Uz to možete organizirati neke od muških aktivnosti, kao što su razne aktivnosti pripreme hrane na otvorenom, poznatije kao roštilj. Pića su uvijek dobrodošla na ovakvim zbivanjima, pive, viski, a može i vino za dame.

A nakon što se dobro najedete i napijete održite jedno malo natjecanje kako bi vidjeti tko od prisutnih ima najbolju i najveličanstveniju bradu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.