BIZARNO I IRONIČNO Hans Steiniger je bio bradonja koji je umro bizarnom smrću

Internet je prepun informacija. Jedna od njih nedavno je došla do nas, a koja se odnosila na čovjeka s uvodne slike koji je umro priličnom bizarnom smrću. No prava istina je malo drugačija. Istražili smo.

Hans Steiniger je doista bio čovjek s najduljom bradom u svoje vrijeme, a što ga je i proslavilo? Umro je 28. rujna 1567. pomalo ironičnom i bizarnom smrću. Nažalost, Guinnesova knjiga rekorda u ono vrijeme još nije postojala, jer bi Hans prilično dugo bi nositelj najdulje brade na svijetu, ako ne i nositelj rekorda za najironičniju smrt. U najmanju ruku, rekord bi držao negdje do početka 20. stoljeća.

Nadgrobni spomenik Hans Steiniger
Nadgrobni spomenik Hans Steiniger

Danas pak titula, odnosno rekord, najdulje brade na svijetu pripada jednom trećem čovjeku koji usprkos tome nije čovjek s najduljom bradom svih vremena, no o njemu ću malo kasnije.

Hans Steiniger je ovdje interesantan, ne samo što je bio respektabilan kolega bradonja, već iz razloga što ga je njegova bizarna smrt još više proslavila od same brade u ono vrijeme. Naime, on je slomio vrat prilikom pada, a pao je zato što se spotaknuo na vlastitu bradu. Izgubio je ravnotežu te nezgodno prizemljio pritom slomivši vrat. Proglašen je mrtvim na licu mjesta.

Tragično zar ne?

Eh sad, pitamo se, a vjerujem da i vi, odakle nam slika Hansa s njegovom bradom, kad je čovjek umro 1567. godine znatno prije izuma ikakvog tipa fotografije?

Odgovor je prilično jednostavan. Mi, a niti nitko od nama poznatih, nema sliku Hansa Steinigera. Slika koja kruži internetom nije taj Hans Steiniger već njegov imenjak Hans Langseth.

Hans Langseth
Hans Langseth

Langseth, dakle čovjek s fotografije, je bio Norvežanin koji je emigrirao u SAD gdje je umro 1927. godine u 81. godini života. Langseth je bio nositelj najdulje brade na svijetu svih vremena, a još uvijek je, čija je duljina iznosila 5,33 metra, a izmjerena je netom nakon njegove smrti. Brada je donirana Antropološkom odjelu Instituta Smithsonian.

Brada Hansa Langsetha donirana Institutu Smithsonian
Brada Hansa Langsetha donirana Institutu Smithsonian

Živući pak nositelj najdulje brade na svijetu, a prema Guinessovoj knjizi rekorda, je Kanađanin Sarwan Singh. Njegova brada je izmjerena potkraj 2011. godine, a duljina iste je iznosila 2,495 metara. Danas je vjerojatno dulja od 2,5 metara.

Sarwan Singh
Sarwan Singh