Kako ispravno prati bradu (i njegovati je nakon pranja)

Brada kao i kosa zahtijeva da joj posvetite određenu količinu vremena. Isto tako imate dvije opcije, dvije mogućnosti po pitanju brade. Prva je da je obrijete i redovito brijete lice, a druga je da jednostavno pustite da raste, ali to onda zahtjeva i određenu brigu oko nje. Stoga odgovaramo na pitanje – kako ispravno prati bradu?

Vrlo često se kod određenih muškarac događa da bradi kao takvoj posvećuju premalo, skoro pa i ništa vremena, te se jednom ili dva puta tjedno sjete oprati je usput tijekom tuširanja. Da, to baš i nije najbolje.

Uglavnom brada je dio nas koji doista zahtjeva malo drugačiji pristup čišćenju i njezi, dakle nikako je ne tretiramo kao kosu, jer ni same dlake, kao ni tjeme odnosno lice nisu jednakog sastava i ne zahtijevaju jednaka sredstva za čišćenje i njegu.

Šampon

Bradu trebamo prati. Bradu trebamo šamponirati. Naravno šamponi za kosu nisu jednaki šamponima za bradu te je potrebno ta dva sredstva uvijek odvajati. Šamponi za bradu su nešto nježniji i prvenstveno prirodnih sastojaka.

Možda najnoviji Head and Shoulders ili Taft djeluju primamljivo, piše da su posebno nježni i da prekrasno mirišu, ali jedino što će učiniti je uništiti vašu bradu. Da, uništiti je, postati će suha, vrhovi će pucati, teško ćete je češljati i na kraju krajeva zapetljavati će se. Dobiti ćete prhut i vjerojatno će se pojaviti i svrbež.

Kako prati bradu

Bradu je dovoljno prati jednom do dva puta tjedno tri puta je uvrh glave. Pustimo prirodnim sastavima kože i prirodnim uljima da rade svoje, da je održavaju. Brada je svojevrsni antibakterijski mikrosustav, tako da svakim ispiranjem sredstvima za bradu ispirete i taj mikrosustav koji je prijeko potreban za ispravan i zdravi oblik i rast brade. Taj antibakterijski štit čini nas bradonje zdravijima jer  poput antibiotika uništava razne štetne bakterije koje bi inače ušle u organizam.

Uglavnom 2-3 male kapi šampona (količinu procijenite s obzirom na veličinu brade) razmažemo po dlanovima te polako umasiramo u bradu. Smjer pranja neka bude od unutrašnjosti prema van. Dakle šampon, pjenu umasiramo u bradu i polako provlačimo prema van, prema vrhovima, dajmo si vremena i pokušajmo zahvatiti svaku dlaku. Iako izgleda nemoguće, 2-3 minute masiranja šampona o bradu garantira da ste oprali svaku dlaku.

Ispiranje

Bradu isperite pod mlazom vode. Bitno je temeljito isprati sve ostatke prljavštine i šampona. Kad je isperete, isperite je još jednom.

Sušenje brade

Mnogi bradonje koriste fen za sušenje kose kako bi osušili bradu. Iskreno koristim i ja ponekad kad je trebam brzo osušiti. No, nikad ne stavljam na vruće i na najjače puhanje. Ako sušim fenom onda sušim sa lagano toplim zrakom. Ali savjet je da bradu obrišete  ručnikom, izvadite što je više vode moguće i pustite da se sama osuši. Dok je tako vlažna obavezno je raščešljajte širokim češljem za bradu, drugim riječima raspetljavate bradu, neka vrišti na sve strane.

Njega brade

Takvu raspetljanu bradu poželjno je tretirati uljem ili balzamom za bradu. Koristite ulja ili balzame prvenstveno prirodnih sastojaka, osobno preporučam Bradonju ili Blackbeard, a pronađe se i dobrih kod Prorasa. Ulje za bradu možete i sami napraviti doma.

Na dlan stavite nekoliko kapi, odnosno procijenite količinu potrebnog ulja s obzirom na veličinu brade. Razmažite ulje po dlanovima, zagrijte ga trljanjem dlanova (isto vrijedi i za balzam) te umasirajte u bradu. Masirajte tako da ulje nanosite od korijena do vrhova. Isto tako dlanovima, odnosno vrhovima prstiju ulje umasirajte i na kožu ispod brade.

Dlanovima polako oblikujte bradu u prirodan oblik i raščešljajte je češljem. Dodatnim češljanjem ćete osigurati da je ulje naneseno na sve dijelove brade.

Iako izgleda na prvu da je tu previše posla, nerijetko vam treba više od 5 minuta vremena za cijeli proces.

Kompletno pranje brade šamponima radite po potrebi. Ako baš ne radite na naftnoj bušotini ili u građevini bradu perite ne više od 2-3 puta tjedno. No, svakog je jutra ili prije spavanja slobodno isperete, ovlažite mlakom vodom, a prije nanošenje ulja za bradu.

Ulje slobodno nanosite ujutro i navečer jer ono osigurava hidrataciju i daje hranjive sastojke, a kako bi vaša brada bila zdrava i naravno prekrasna.