Konačno je znanost objasnila zašto žene vole bradate muškarce

Iako smo se o ovome već toliko puta raspisali da imam osjećaj da se pomalo ponavljamo. No, kako kažu, ponavljanje je majka mudrosti, stoga nije na odmet spomenuti još jednom da su muškarci s bradom damama privlačniji, od onih bez, no ima jedna kvaka u toj priči.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu St. Andrews, najstarijem sveučilištu u Škotskoj, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Evolution and Human Behavior (Evolucija i ljudsko ponašanje) govore upravo o tome da dame biraju bradate muškarce.

Pojasnimo malo.

Naime, 700 volontera, koji su bili uključeni u ovo istraživanje, pokazane su slike 37 muških lica od kojih su neki bili obrijani, a neki su imalo brade. Zadatak je bio da muška lica poslože odnosno ocijene po tome koliko su im privlačni.

Rezultati su bili prilično jasni – muškarci s bradom generalno su atraktivniji od muškaraca bez brade.

Znanost koja leži iza toga govori da brada vizualno proširuje glavu muškarca. Muškarci s nešto širom glavom znak su da su za vrijeme puberteta imali veče količine hormona testosterona. Što se evolucije tiče žene vole muškarce sa širim glavama.

Ključni faktor u toj priči je čeljust muškarca. Ako muškarac ima već prirodno veliku čeljust onda bi bradom još dodatno proširio, vizualno proširio, svoju glavu što pak bi dovelo do negativnih rezultata.

Muškarci koji pak imaju malu, slabu čeljust, bradom je dodatno vizualno prošire i budu privlačniji suprotnom spolu.

Dokazano je stoga sljedeće: muškarci s bradom koja im na neki način proširuje lice i stavlja samu crte lica odnosno čeljust u drugi plan (skriva) ženama su najatraktivniji, nakon njih na ljestvici atraktivnosti prate ih bradati i brijani muškarci, ali s malo jačim čeljustima. Obrijani muškarci s manjim čeljustima nalaze se na posljednjem mjestu atraktivnosti.

Stoga kao imate usko lice brada vam može biti puni pogodak, no ako već i bez brade izgledate kao mornar Popaj, onda se svakako držite britvice za brijanje.

Spomenimo također da istraživanja govore o tome da su žene više sklone favoriziranju trodnevnih bradica od samih punih brada, a svaki bradonja dobro zna Zakon brade broj 17 te da dvodnevne i trodnevne bradice nisu brade. :)