Može li kiša, gospodo, naštetiti vašoj bradi?

Kiša i kišnica nisu samo voda. To je isto kao i kada kažete more je voda. U suštini i jedno i drugo jesu vode, no more je ipak more, a kišnica je kišnica. Kako jedno tako i drugo nisu baš najbolji prijatelji vašoj bradi.

Kišnica, za razliku recimo od mora, nije bogata mineralima, doduše uopće ih nema te je pH neutralna. Kišnica je jedan od elemenata odnosno faza hidrološkog ciklusa, poznatijeg kao kruženje vode u prirodi te kao takva nastaje isparavanjem vode s površine zemlje. A isparavanjem vode znamo da vodena para kao produkt ne može sadržavati nikakve minerali, ali ni ikakve druge elemente.

Kišnica je stoga iznimno mekana voda i kao takva našu bradu na prvi dodir ostavlja masnijom, a sama brada može gubiti na masi te volumenu. Isto tako kišnica može prijevremeno, odnosno puno brže isprati proizvode koje stavljamo u bradu, a koji pomažu hranjenju i hidratiziranju iste. Brada će nakon toga biti pomalo van kontrole i zapetljana.

Isto tako dužim izlaganjima brade kiši dlake postaju slabije te se vrlo lako zapetljaju i stvaraju neugodne čvoriće što pak će uzrokovati čupanje brade i gubljenje dlaka prilikom češljanja ili prolaženja rukom kroz bradu.

I što možemo učiniti?

Opet je rješenje vrlo jednostavno, a svodi se na to da samu bradu što je više moguće zaštitimo od učestalih izlaganja kiši i mekanoj vodi kišnice. Naravno to ne znači da morate panično bježati sa svakog pljuska te da će vam povremeno izlaganje kiši naštetiti bradi, no svakako dugoročno, recimo izlaganje brade kiši cijeli tjedan (što nije rijetkost) može imati utjecaja na bradu.

Naravno ponekad je nemoguće izbjegavati kišu jer ste čovjek od akcije koji želi, hoće i može boraviti u prirodi bez obzira na uvjete koje mu ona pripremi ili vam je radno mjesto takvo da vam ni snijeg ni kiša ne mogu ništa, onda preporučujemo da bradu zaštite tako da je omotate maramom, šalom ili da je spremite ispod nepropusnog dijela odjeće i slično.

Na kraju krajeva, kako smo i navelo, povremeno šetanje po kiši neće vam smetati, no kad se to pretvori na dnevno izlaganje kišama i to na duže razdoblje brada će osjetiti posljedice stoga je svakako zaštitite koliko je god to moguće.

Naposljetku, kao i u svim drugim slučajevima, navečer nakon posla ili šetnje, te ujutro prije izlaska na kišu bradu zaštitite uljem i balzamom i sve će biti u najboljem redu.

Znam da je sredina ljeta, vrućine i sunce, ali, gospodo, jesen je tu. Iza ugla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.