Teeling Vintage Single Malt najstariji je irski single malt viski spremljen u boce

Godine 1983. Michael Jackson javno je otplesao svoj prvi Moonwalk, a iste je te godine u Irskoj destileriji Teeling destiliran i u bačve spremljen danas najstariji irski single malt - 34-godišnji Vintage Single Malt Whiskey.

Viski je preko tri desetljeća ležao u bačvama od američkog hrasta, a u kojima je prije dozrijevao bourbon, te je cijelo vrijeme bio na udaru sjevernih vjetrova Irske. Ta mu je kombinacija dala, kako kažu u destileriji, cvjetne note i slojevite arome.

Danas pak postoji svega 38 boca ovog viskija, a koji je za vrijeme spremanja u boce imao 40,9% alkohola. Same boce je proizveo Glencairn, poznata škotska staklarna koja se posvetila proizvodnji stakla i staklenog asesoara samo za viski.

Teeling Vintage Single Malt Whiskey će u prodaji biti od 1. ožujka, a jedna će vas boca ovog single malta koštati nemali 4000 eura.

No, ako vam je teško pričekati još dva tjedna i krenuti u potragu za ovom vodom života koja će se nalaziti samo u najboljim dućanima alkoholnih pića, Teeling već sad ima u ponudi nešto mlađi 33-godišnji single malt.

Viski je također destiliran i spremljen u bačve 1983. godine, ali za razliku od starijeg brata odležao je u novim hrastovim bačvama koje su po prvi puta bile ispunjenje ovakvim piće. Nakon nešto više od 30 godina dozrijevanja i neizostavnog angels cuta ostalo ga je za svega 275 boca te je za vrijeme flaširanja imao pozamašnih 42,9% alkohola. Viski nije prolazio ni proces hladne filtracije, zbog čega se smatra da je ovaj viski pravo blago namijenjeno samo za najposebnije prilike.

Dolazi u posebnoj izrađenoj drvenoj kutiji s malim knjižicom, a možete ga nabaviti po cijeni od 3 300 eura.