Što Old Fashioned čini dobrim pićem

old fashioned

Unatoč svom imenu, Old Fashioned (staromodan) nikako ne stari. Njegovi sastojci su, prvi put, pomiješani još početkom 19. stoljeća. Od tada, Bourbon, šećer, Agnostura biljni liker i naranča, sastojci koji čine ovaj koktel, dio su menija svakog cijenjenog koktel-bara.

Nismo sigurni da li je tajna trajne privlačnosti ovog koktela u njegovoj narančastoj boji ili u slatkastom, voćnom okusu, no, koji god razlog njegove dugotrajnosti bio, svaki pravi gentleman trebao bi ovaj koktel znati pripremiti.

Izaberite viski pametno

Za početak, ne uzimajte prvu bocu na koju naiđete, pogotovo ne scotch. Old Fashioned zahtjeva viski koji nešto manje žari za grlo. Možete isprobati više različitih viskija, no najboljim se pokazao Bourbon, sastojak koji stoji u tradicionalnom receptu. Umiješati se mogu i Buffalo Trace, koji će se izvrsno uklopiti sa svojom javorastom slatkoćom, Woodford Reserve sa cimetnom notom podići će okus naranče ili Maker’s Mark’s koji se s notom vanilije dati “light” završetak.

Trebat ćete također i Agnostura, gorki, biljni liker koji se originalno proizvodi u Venecueli i jedan je od glavnih sastojaka mnogih koktela. Može ga se nabaviti i u Hrvatskoj. Uz liker, za Old Fashioned trebat će vam još kocke šećera, narančina korica za ukras i led.

Protresite svoj Old Fashioned

Stavite prvo nekoliko kapi Agnosture u čašu, zatim dodajte kocku šećera, te malo soda vode (ili obične). Miješajte dok se šećer ne otopi i tekućina postane poput sirupa. Nakon toga dodajte dvije kocke leda i  4 do 5 cl Bourbona. Odrežite dvije tanke kriške naranče, zajedno s koricom. Jednu ubacite u šejker i sve zajedno dobro protresite, barem 20 sekundi. Pripremljeno piće ukrasite drugom šnitom naranče i voilà, podijelite u dobrom društvu i uživajte.