5 stvari koje nikako ne smijete raditi s burbonom (ili bilo kojim viskijem)

Pet stvari koje nije poželjno raditi te pet stvari koje je poželjno raditi za savršeno uživanje u burbonu.

Ponovimo što je burbon?

To je u suštini viski koji mora biti destiliran od masha kojeg sačinjava najmanje 51% kukuruza. Uz to dozrijevanje mora biti u novim pougljenjenim hrastovim bačvama. I posljednji uvjet koji mora zadovoljiti je da destilat ne smije imati više od 80% alkohola, a kad se stavlja u bačve na dozrijevanje mora imati najmanje 62,5% alkohola. Burbon također mora dolaziti iz SAD-a

Isto kao i kod proizvodnje, postoje neka, doduše nepisana, pravila konzumiranja i uživanja u burbonu. Ta se ista pravila svakako mogu primijeniti i na bilo koji drugi viski.

1. Ne stavljajte gaziranu vodu u burbon

Iskreno nikad nam ne bi palo na pamet da radimo takvu glupost, no ona je ipak pronašla put i do naših krajeva. Naime, takozvana soda voda, odnosno gazirana voda popularna je u SAD-u, a koji je manje više i kolijevka svih burbona. Amerikanci imaju tu potrebu stavljati soda vodu u razne napitke, pa je tako žrtva ovog procesa postao i burbon. Razlog tome je dodatno aktiviranje raznih okusa i aroma u burbonu, a što je potpuno krivo.

“Ako ste već potrošili vrijeme i novac za nabavku rijetkog i vama ukusnog burbona, zašto bi ga onečistili stavljajući u njega gaziranu vodu”, rekao je Robert Downing III, glavni majstor destiler destilerije Barrel House.

2. Ne kupujte ga bez namjere da ga otvorite

“Viski je osmišljen da se pije i njegov je životni vijek kratak, stoga uživajte u njemu dok možete”, rekao je Adam Harris, Jim Beam brend ambasador.

3. Ne gutajte ga kao žedni vodu

“Savjetujem da se oduprete eksanju i brzom ispijanju burbona kao što je Woodford Reserve. Potrebno nam je nekoliko godina da kreiramo Woodford Reserve, stoga je isti namijenjen polaganom uživanju u njemu, a kako bi se doživjela sva njegova kompleksnost i ravnoteža okusa”, savjetuje Chris Morris, master destiler Woodford Reserve.

4. Ne pretjerujte s količinom sastojaka u koktelima

“Ne stavljajte previše vermoutha u Manhattan, ne stavljajte puno šećera i mente u Mint Julep i nikad ne smutite naranče i maraskino trešnje u Old Fashioned”, kaže Morris.

5. Ne miješajte različite burbone

“Nije pametno miješati različite burbone”, savjetuje Morris “Rezultat miješanja može biti znatno lošije arome i okus finalnog pića. U 20 godina miješanja burbona iz različitih bačava naučio sam da nikada ne možete predvidjeti kakvu će finalni kombinaciju proizvesti dvije ili tri različite bačve, ili u ovom slučaju dva ili tri različita burbona. Za stvaranje konzistentno dobre mješavine potrebno je puno prakse i iskustva. Svaki je burbon jedinstven te ima jedinstvene okuse i arome.”

No, postoji i neka pravila i savjeti kojih bi se trebali držati i prakticirati prilikom uživanja u kušanju burbona:

  1. Burbon se pije lagano, uživa se u njemu te se prilikom konzumacije pokušavaju identificirati razne arome i okusi.
  2. U burbon možete staviti malo vode, pa čak i leda da se oslobode dodatne skrivene arome.
  3. Izađite iz sigurne zone, ne ustručavajte se nabaviti i probati vama nepoznate marke. Eksperimentirajte.
  4. Imajte burbon na zalihi. Nemojte da vaš kućni bar ostane bez burbona.
  5. Uživajte u svakoj kapi. Burbon je ukusan i uživajte u njemu kako god znate.

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.