Tata novog doba: Dražen Mijoč

dražen mijoč lennox
Foto: Privatna arhiva

Zateknete li se na nekom modnom ili beauty događanju, za oko će vam vjerojatno zapeti jedan simpatičan tata. On je Dražen Mijoč, tata jednogodišnjeg Lennoxa čije svakodnevne zgode imamo priliku pratiti na YouTube kanalu Draženove supruge, Ivane Blažoti Mijoč.

Dražen je i sam aktivan na društvenim mrežama i rado viđen gost u supruginim vlogovima. Samo jedan pogled na njegov profil na Instagramu otkriva da je ovaj moderni tata pravi gentleman koji uživa u životu punim plućima.

Iako ‘’tipičan dan’’ ne postoji, Draženova se rutina ponešto promijenila otkad je sinčić krenuo u jaslice. Ili kako to Dražen kaže, ‘’otkad smo krenuli u jaslice – u množini’’. Svako jutro umjesto budilicom započinje zvukom Lennoxovog glasa kroz monitor nadzorne kamere. Standardna rutina spremanja za jaslice uključuje promjenu pelena, pranje zubi, umivanje, hranjenje i vitamine, a tu su i dvije mačke kojima treba dati hranu i vodu. Dok je sinčić u svojoj stolici, Dražen ima mali me time tijekom kojeg uživa u svom jutarnjem čaju.

‘’Jaslice su blizu mog radnog mjesta tako da mi sin pravi društvo na putu. Poslije posla idem po njega, a nakon toga mama preuzima kontrolu pa tada imam malo više vremena za svoje privatno poslovne stvari. Određene dane u tjednu ubacim trening u teretani ili termin nogometa.’’

dražen mijoč, lennox, ivana blažoti mijoč
Foto: Privatna arhiva

‘’Lennoxa svaku večer netko drugi uspavljuje i kada taj magični trenutak nastupi onda se stignemo draga i ja malo posvetiti nama.’’

Nakon dolaska djeteta promjene su neizbježne, a kao one najveće Mijoč, osim manjka vremena, ističe nekoliko njih.

‘’Puno si manje sebičan, više paziš na sigurnost djeteta (a i sebe) te uživaš u novostima koje ti svaki dan malac pripremi, što ugodnih što neugodnih. I najvažnije san, točnije nedostatak istog.’’

S obzirom na to da u društvu i dalje vlada mišljenje da su majke te koje se većinom brinu za djecu, Mijoč je jedan od onih roditelja koji se protiv takve stigme bori od samih početaka i želi dokazati da otac ima veliku ulogu u roditeljstvu.

‘’Nažalost, navedeno razmišljanje i mišljenje je samo plod (ne)rada većine muške populacije u Hrvatskoj. Ne treba se toga sramiti i misliti da si ‘’manje muško’’. Drago mi je čuti i vidjeti što u bližoj okolini a što javljanjem očeva i majki putem društvenih mreža da se to mijenja. Trebat će puuuuno vremena za promjenu mindseta, no postoji nada i iznimke tako da me to veseli.’’

Očinski dopust

Dražen vodi svoj obrt stoga mu poslovni raspored dopušta da od samih početaka puno vremena može provoditi uz sinčića i suprugu stoga nije (još) iskoristio očinski dopust.

‘’Sad kad sam uzeo dodatni full time posao razmišljam o periodu kada bi bilo najbolje iskoristiti tu priliku. Moja tri mjeseca neće propasti jer imam fore iskoristiti dopust do sedme godine sinovog života. Jedva čekam i veselim se tome.’’

Ističe kako se nada da će i drugi očevi iskoristiti tu priliku, a da će poslodavci i zakonodavstvo više poticati ovu mogućnost.

dražen mijoč lennox
Foto: Privatna arhiva

Mijoč je, baš kako i priliči pravom modernom tati, tijekom trudnoće ali i nakon poroda svojoj supruzi bio velik oslonac. U ovoj maloj obitelji ne postoji podjela na ‘’muške’’ i ‘’ženske’’ poslove, već optimalna raspodjela zadataka.

‘’Oba razdoblja stresna su za muškarca, no bitno je shvatiti kako je tek njoj. Preporučujem onu staru narodnu ‘’slušaj ženu i bit će ti dobro’’. Osim toga, pravi gospodin i džentlmen treba supruzi biti na raspolaganju, asertivan i simpatičan. Nije lako, ali prođe tih devet mjeseci već nekako.’’

Ističe da nakon poroda naglasak stavlja na dispoziciju u svim mogućim oblicima, od kupovine namirnica, kućanskih poslova i raspoznavanja dječje robe i potrepština pa sve do toga da treba smanjiti na minimum izbivanje iz kuće zbog svojih potreba. Razlog iza svega jest, objašnjava, mir u kući i život u sreći.

‘’Tu ćete spoznati koliko volite svoju obitelji, a supruga koliko vam je stalo do nje i njih.’’

dražen mijoč, lennox, ivana blažoti mijoč
Foto: Privatna arhiva

Poput većine budućih očeva, i Draženu su u početku kroz glavu prolazila pitanja kao što su ‘’što da radim, na koji način i hoću li ga ozlijediti’’.

‘’Na žalost, nema škole koja vas može za to pripremiti pa makar pročitali svu literaturu za odgoj djeteta. Ono što je super stvar jest da se priroda sama pobrinula i upalila taj „mode“ automatski. Ti strahovi mi trenutno nisu opravdani, barem ne u tolikoj mjeri koliko sam si ih zamišljao. Jedino što je činjenica i što nisam slušao jest da dolazi period neispavanosti. I to se dogodilo u većoj mjeri. No, da ne plašim nikoga, to je moj slučaj. Kod najbližih prijatelja ima i iznimki gdje izjava „spavam kao beba“ zaista ima smisla.’’

Iako je mislio da će mu u prvim danima roditeljstva problem biti mijenjanje pelena, taj je zadatak iz prve odradio kao od šale. Najveći mu je izazov pak bilo prvo kupanje.

‘’Uskladiti malo živo biće, temperaturu vode, brisanje krpicom, paziti da pupak ne strgaš…ajme.’’

Kilogrami u trudnoći

Iako se od malena bavi sportom te se trudi paziti na prehranu i unos kalorija, Dražen priznaje da je tijekom suprugine trudnoće i on nabacio koju kilu bez obzira na to što se, kako kaže, trudio ne jesti svaki put kada je ona jela.

‘’To je još jedna stvar na koju morate pripaziti; ako ne jedeš izazivaš krivu reakciju kod žene, a ako jedeš uzmi u obzir činjenicu da će tijekom poroda ona izgubiti odjednom 5+ kg, a ti nećeš.”

Zdravlje mu je iznimno važno i o njemu ne razmišlja samo za vrijeme Movembera, već cijele godine. Redovito dobrovoljno daruje krv, jednom godišnje ide na sistematski pregled te pregledava madeže.

‘’Vodim se onom, bolje spriječiti (prepoznati na vrijeme) nego liječiti’’, zaključuje za kraj.

Vezani sadržaj:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.