Najkraći IQ test na svijetu ima samo tri pitanja, evo kako izgleda

Gospodo, provjerite svoju inteligenciju.

Kroz mnoge smo članke spominjali kako pravi gentleman razmišlja racionalno, promišlja prije odgovara i vrlo dobro barata vlastitom intuicijom. Slijedi jedan IQ test koji sastoji se od svega tri pitanja, a koji dati će vam odgovor upravo na pitanje koliko ste sposobni kontrolirati intuitivni odgovor te se podvrgnuti racionalnije razmišljanju.

Test je objavio psiholog Shane Frederick 2005. godine te je za časopis The Journal of Economic Perspectives objasnio kako je odabrao upravo ova tri pitanja jer ona najčešće izazivaju impulzivne pogrešne odgovore. Gospodo, promislite prije odgovora, no ponekad previše razmišljanja može udaljiti od očitog odgovora.

Takozvano ispitivanje kognitivnog refleksije (CRT), a što upravo radite ovim testom, primjenjuje se od siječnja 2003. godine i u njemu je sudjelovalo 3 428 studenata ponajboljih sveučilišta kao što su Yale i Harvard. Svega 17% sudionika imalo je 100% točnih odgovora.

Nakon što je punih 26 mjeseci Frederick proučavao ovaj tip testiranja ljudske inteligencije, 2005. godine objavio ga je ju javnosti.

Stoga gospodo, niže se nalaze tri pitanja. Uzmite olovku, zapišite ili upamtite odgovore. Kad ste gotovi spustite se do dna članka i provjerite odgovore.

1. Štap i loptica

Štap i loptica zajedno koštaju 1.10 kuna. Štap košta 1 kunu više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Uređaje za izradu widgeta

5 uređaja za 5 minuta proizvede 5 widgeta. Koliko treba vremena da 100 uređaja proizvede 100 widgeta?

3. Lopoči i jezero

U jezeru se nalaze lopoči. Svaki dan se površina lopoča u jezeru duplicira. Lopočima je potrebno 48 dana da pokriju cijelu površinu jezera. Koliko dana treba lopočima za pokrivanje polovice jezera?

Odgovori:

  1. Loptica košta 5 lipa. Vaš je odgovor vjerojatno bio 10 lipa, odnosno 0.10 kuna, što je krivo. Dakle, loptica košta 5 lipa, odnosno 0.05 kuna, štap košta jednu kunu više od loptice što iznosi 1.05 kuna, zajedno koštaju 1.10 kuna.
  2. Odgovor je 5 minuta. Vaša intuicija vam je sigurno rekla 100 minuta. Iz pitanja je vidljivo da jednom uređaju treba 5 minuta za jedan widget, pa tako 100 uređaja treba također 5 minuta za 100 widgeta.
  3. Ne, nisu 24 dana, već 47 dana. Ako se svaki dan površina lopoča duplicira, onda će 47. dana površina lopoča biti na pola jezera, što dupliciranjem 48. dan zauzima cijelu površinu jezera.