Održani Dani otvorenih vrata projekta koji će podići nivo strukovnog obrazovanja

Sveta Nedjelja, 30. listopada 2023. – Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, kao nositelj projekta, održala je Dane otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo, uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta Zagreb, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta rada, Topomatike, Selectia, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba. Projekt RCK Faust – strojarstvo je pokrenut s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Vrijedan je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Danima otvorenih vrata, koji su se održali u prostorijama partnera projekta, firme Topomatika, nazočili su predstavnici tehničkih škola te predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra.

„RCK Faust jedan je od regionalnih centara koji su se posljednjih pet godina osnovali u Hrvatskoj, s ciljem da se nivo srednjeg strukovnog obrazovanja podigne na nivo onog što je potrebno privredi. Cilj projekta je da učenici budu što spremniji za tržište rada nakon završene srednje strukovne škole, da se ta zanimanja prilagode stvarnim potrebama tržišta, da strukovno obrazovanje postane interesantnije djeci kako bi ga što više učenika pohađalo i da se podigne kvaliteta tih škola. Uz samo opremanje centra kompetencija, napravili smo i bitnu modernizaciju postojećih te otvaranje novih kurikuluma“ – kazao je Tomislav Hercigonja, direktor firme Topomatika. Pritom je naglasio kako se u sklopu projekta RCK Faust – strojarstvo pojavilo i novo zanimanje, Specijalist za izradu prototipa-aditivne tehnologije, što uključuje tehnologije za 3D skeniranje, 3D printanje i 3D modeliranje.

Osim obrazovanja učenika srednjih strukovnih škola, istaknuo je Hercigonja, cilj je da se u regionalnim centrima pokrene i cjeloživotno obrazovanje odraslih, kako bi i postojeći radni kadar mogao dostići nove tehnologije. „Naša suradnja s Faustom neće završiti na ovome, jer je brzina razvoja tehnologije ponekad fascinantna čak i nama koji svakodnevno s njom radimo„ – dodao je Hercigonja.

Ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Dubravko Diklić, ovom je prilikom objasnio kako zahvaljujući Regionalnom centru kompetencija Faust – strojarstvo učenici neće samo teorijski učiti kako strojevi izgledaju, već će u praksi raditi na njima, što će im omogućiti bolju pripremu za tržište rada.

„Projekt je zamišljen s ciljem da se skrati put između škole i privrede pomoću učenja temeljenog na praksi. Ovim Danima otvorenih vrata stavljamo fokus na opremu koja se nabavlja i koja je već nabavljena u okviru projekta. Nadamo se da ćemo s tom opremom, ako ne dostići, onda barem smanjiti razliku između onoga što se trenutno proizvodi i onoga što podučavamo u kurikulumu„- istaknuo je Diklić.

Dragan Karlušić, nastavni profesor strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, okupljenima je objasnio kako se kroz navedeni projekt posljednjih pet godina razvilo 3 standarda zanimanja, 8 kvalifikacija, 6 programa obrazovanja, 2 strukovna kurikuluma i 2 mikrokvalifikacije te je nabavljena moderna oprema za 3D printanje, CNC proizvodnju i zavarivanje.

„Nama je najveći problem praktična nastava, a pomoću ovog projekta učenici na praktičan način mogu svladati teoriju koju uče od nastavnika„- zaključio je Karlušić.

Nakon uvodnih govora i prezentacije projekta Luka Žepić, nastavni profesor strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, održao je prezentaciju o obnovljivim izvorima energije u sklopu projekta RCK Faust – strojarstvo, nakon čega je voditelj deformacijskog odjela Topomatike Nenad Drvar, predstavio optičke mjerne metode.

U sklopu Dana otvorenih vrata održane su i praktične radionice kroz koje su inženjeri Topomatike okupljenima prikazali rad tehnologije za mjerenje oblika i dimenzija, mjerenje pomaka i deformacije te aditivnu proizvodnju.

Regionalni centar kompetentnosti Faust predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju, a planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine.

Foto: Marko Lopac