PROJEKT VAHANA Prototip prve autonomne letjelice za taksi prijevoz putnika

Prvi let Vahane.

Nedavno je Airbus odradio prvi uspješni let autonomnog zračnog vozila pod nazivom Vahana. Sami je probni let održane kraje siječnja u mjestu Pendleton u saveznoj državi Oregon.

Letjelica je uspješno poletjela, dignula do visine oko 6 metara, neko vrijeme lebdjela te se uspješno spustila na zadano mjesto. Naravno, sve to je odradila potpuno samostalno.

Sljedeći korak u razvijanju Vahane je letenje od točke A do točke B, a sve to prije nego se nastavi s konkretnim razvijanjem letjelice kao potpuno autonomnog sredstva za prijevoz putnika.

Vahanu pokreče šest električnih rotora koji su dizajnirani da mogu mijenjati kut u odnosnu na letjelicu tako da omogućavaju vertikalno dizanje i spuštanje te promjenom kuta samih rotora i usmjereno letenje.

Kao prve primjene ove letjelice planirano je prevaljivanje kraćih udaljenosti u urbanim sredinama, stoga i nosi naziv “air taxi”.

Uglavnom prema riječima Sebastiana Thruna voditelja razvojnog tima u Airbusu svakodnevna upotreba ovakvog tipa prijevoza još je relativno daleko, no svakako je dobro što velike tvrtke poput Airbusa investiraju u razvijanje istih i što su prepoznale veliki potencijal u osobnom letenju.