Ovo je, gospodo, AA baterija koja povlači energiju iz zraka

Era žica, punjača i baterija polako se bliži kraju.

Kao što znamo većina današnje tehnologije bude pokretana od strane punjivih baterija, ponajviše što se tiče sitnijih kućanskih gadgeta, poput raznih daljinskih upravljača, stacionarnih telefona, igračaka i tko zna čega sve ne, a da sad ne nabrajamo.

Iako je sve to skupa praktično nekako smo uvijek vezano uz određeni punjač baterija, tako da primjerice kod telefona moramo brinuti da ga redovito ostavljamo na centrali kako bi se napunio. Ili, ako ne koristimo punjive baterije, svako malo moramo iste mijenjati, a to nije dobro ni za naš kućni budžet, ali ni za okolinu u kojoj živimo.

No, postoji jedna inovacija koja bi sve naše AA ili AAA pogonjene gadgete mogla držati na životu bez da ih ikad stavljamo na centrale, priključujemo na utičnice ili mijenjamo baterije.

Tvrtka koja se specijalizirala za bežičnu energiju Ossia taj je problem riješila osmislivši takozvanu Cota Forever bateriju.

Radi se o skoro pa klasičnim AA baterijama, a koje kao i svaku drugu stavljamo u gadget te zaboravljamo na njih. Baterija se nikad neće isprazniti ako se nalazi u blizini, odnosno radijusu dosega bežičnog Cota transmitera.

Odašiljač pak radi na principu da usmjerava koncentrirani radiofrekvencijski val prema prijemniku, koji se nalazi u bateriji, a koji onda taj signal pretvara u električnu energiju i sprema u bateriju.

U ovom slučaju sama je baterija i prijamnik i pretvornik u energiju, no tvrtka razvija i sustave koji će se direktno ugrađivati u tehnologiju, gadgete što pak će rezultirati time da u potpunosti možemo zaboraviti na bilo kakve baterije, a samo punjenje će biti, naravno, bežično.

Jedan je nedostataka ovog potonjeg sustava, što je još dalek put da isti postane mainstream. Prvo što je potrebno je da proizvođači tehnologije i inih uređaja prihvate Cota tehnologiju kao takvu te je krenu serijski ugrađivati u svoje uređaje. Isto tako postoje razne opcije gdje će proizvođači gadgeta u svoje uređaje ugrađivati vlastite RF prijemnike koji će uspješno komunicirati s Cota odašiljačem.

Drugi pak je nedostatak tog sustava općenito što punjenje baterije bude i do četiri puta sporije od klasičnog punjenja preko žice. No, brzina punjenja i nije toliki problem jer ako se radi o uređajima kao što su razni daljinski upravljači, telefoni i slični koji skoro pa nikad ne izlaze iz ureda, stana, kuće, skladišta, oni se manje više cijelo vrijeme nalaze unutar dosega odašiljača tako da se ni u kom trenutku punjenje ne prekida.

Stoga gospodo, samo je pitanje vremena kada ćemo se konačno jednom zauvijek riješiti žica, punjača, ali i baterija općenito.