SVEMU LIJEPOM DOĐE KRAJ Veliko finale malog ‘Cassinija’

Nakon gotovo dva desetljeća od početka, NASA-ina misija Cassini približava se spektakularnom završetku, koji bi se trebao dogoditi u petak, 15. rujna 2017. u točno 14 sati i 2 minute po našem vremenu. Ova svemirska letjelica kruži oko Saturna već 13 godina, a svoje zadnje dane iskorištava do maksimuma.

Otkada je 2004. godine stigao na svoje odredište Cassinijeva zapanjujuća promatranja Saturna, njegovih prstena, mjeseca i okolnog prostora, rezultirala su nizom izvanrednih otkrića. Tako je Cassini potvrdio da se na površini mjeseca Titana nalaze ogromna jezera tekućeg metana i etana. Što, osim Zemlje, Titan čini jedinim tijelom u Sunčevom sustavu koje ima obilje tekućine na svojoj površini.

Mala blijedo-plava točkica u svemiru, a nije Zemlja

Cassini je također uhvatio mjesec Enkelad koji izbacuje mlazeve vodene pare, čestice leda i organskih spojeva kroz pukotine u zamrznutoj vanjskoj školjci poznatoj pod nazivom Tigrove pruge. Osim toga, misija je pokazala da su Saturnovi prsteni aktivni i dinamični sustav koji može poslužiti kao “laboratorij” za znanstvenike koji proučavaju nastanak planeta.

Mala je svemirska letjelica već obavila niz od 20 orbita između vanjskih F i G prstena plinovitog diva, s brojnim novim otkrićima o samim prstenima i mjesecima koji kruže u vanjskim prstenima. Cassini je trenutno u 22. odvažnom “Grand Finale zaronu” koji će ga približiti Saturnu bliže od bilo koje svemirske letjelice prije – doći će na udaljenost od “samo” 1930 kilometara između Saturna i njegovog unutašnjeg prstena. Početne orbite već su dale iznenađujuće otkriće: područje između samog Saturna i njegovog unutrašnjeg prstena je relativno prazno.

Slike i podaci prikupljeni tijekom ovih preleta samo će se pridodati gomili znanstvenih podataka koje Cassini tako marljivo skuplja o tome kako se oblikuju i razvijaju divovski planeti i slične planetarne obitelji širom svemira. Zahvaljujući tome istraživači će moći detaljno mapirati Saturnovova gravitacijska i magnetska polja blizu planeta, otkrivajući nove tragove o njegovoj unutarnjoj strukturi.

Vjeruje sa da nije tako jednostavna poput jezgre leda i stijene s ogromnom plaštom od vodika i helija povrh toga. Ovi konačni podaci također će uvelike osnažiti ono što je Cassini već prikupio o dobi i podrijetlu Saturnovih prstena te količinama prašine i leda koje ih tvore.


Zaključno “Veliko finale” dogodit će se kada Cassini izvede epski završni zaron u gornju atmosferu plinovitog diva. Letjelica će se pretvoriti u vatrenu crtu na Saturnovom nebu, otklanjajući mogućnost kontaminiranog sudara s bilo kojim od Saturnovih ledenih mjeseca – čime će dugu, izuzetno uspješnu misiju dovesti do dramatičnog završetka.

 

Još od Genial Denial

SUNCE TI IZLAZEĆE! Japanci napravili mehaničku Desanku Šakić

Za razliku od popularnog prethodnika, ovaj uređaj ima pravu šaku tako da...
Pročitajte više o priči

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.