Znanstvenici dokazali da je virus gripe znatno opasniji za muškarca nego za ženu

Vjerujem da živite u društvu, ili barem netko od nas živi u društvu u kojem se smatra da je žena znatno slabija i manje otporna na bolesti od muškarca. Primjerice kad ležite oboje doma pogođeni istom bolešću, recimo gripom, tko će od vas dvoje krenuti u kuhinju i skuhati dva čaja? Vi ili ona?

Pitamo se stoga dali i u ovim situacijama budemo gentleman ili pak, uvaživši uskoro izložene činjenice, čaj kuha onaj tko je manje bolestan.

Sezona je gripe i znanstveno je konačno dokazano da virus gripe muškarca napada jače nego ženu. Stoga je pojam ‘muške gripe’ dobio i svoju znanstvenu potvrdu onoga što su žene tijekom evolucije smatrale samo kao izgovorom ili poštapalicama “Ne kukaj, prošla sam i ja gripu, nije to tako strašno”.

Eh, pa dame moje, nije baš da smo nježnija i slabija bića, ali gripa nas ipak malo više baci u ofsajd od vas.

Znanstvenici sa Royal Holloway Sveučilišta u Londonu došli su do zaključka da su se tijekom evolucije, što ljudi što pratećih virusa, određeni virusi i zarazne bolesti razvili na način da jače napadaju muškarce nego žene. Gripa je prva na popisu.

Prema istraživanju Dr. Francesca Ubeda muški je hormon pogodniji za prihvat raznih oboljena, zaraza, a što rezultira naknadnom bolešću, iz razloga što se očito majka priroda odlučila, imajući u vidu cijelu ljudsku vrstu, ali i virusnu, žene poštedjeti od samog tereta bolesti, odnosno da muškarci budu svojevrsni zaštitnici na način da si simpatičniji i omiljeniji raznim bolestima.

Pa to je naprosto divno.

Razlog tome je vrlo jednostavan, radi se, a kako su znanstvenici to nazvali, genetičkom i biološkom hiru gdje se žena, odnosno majka poštedi bolesti, a kako bi dijete koje se hrani majčinim mlijekom imalo što zdravije uvjete za preživjeti, te, vidi sad vraga, bilo pogodnije za prenošenje virusa.

Sami virusi, a što znamo, također evoluiraju sukladno uvjetima u kojim se nalaze, pa se stoga i oni sami razvijaju na način da jedna vrsta virusa, recimo aktualni virus gripe, bude opasniji za muškarca, a manje opasan za ženu.

Opstanak i evolucija na svakom koraku.

Od ostalih bolesti koje su opasnije za muškarce nego za žene, spomenimo samo vodene kozice i tuberkulozu, gdje je smrtnost od tuberkuloze kod muškaraca 1.5 puta veća nego kod žena.