MRKVA, A NE BATINA Nepušači dobili 6 dana godišnjeg više od pušača

Recimo da svaka pauza za cigaretu traje 15 minuta. I ako nepušači rade dok njihovi kolege za to vrijeme prodaju zjake, onda je posve logično da za taj svoj 'prekovremeni rad' budu i nagrađeni. Zar ne?

Piala Inc., tvrtka sa sjedištem u Tokiju, počela je na neobični način poticati svoje zaposlenike da prestanu pušiti – odlučili su svim nepušačima u tvrtki dati po šest dodatnih dana godišnjeg odmora.

Mjera je uvedena je u rujnu, a cilj ove politike je nadoknaditi pauze za pušenje, za koje kažu da prosječno traju oko 15 minuta.

“Jedan od naših djelatnika nepušača ostavio je poruku u kutiji za prijedloge, navodeći da su pauze za pušenje uzrok problema”, rekao je za Telegraph Hirotaka Matsushima, glasnogovornik tvrtke. “Naš izvršni direktor vidio je taj komentar i složio se, pa nepušačima kao nadoknadu dajemo dodatni godišnji odmor”.

Sjedište tvrtke nalazi se na 29. katu poslovne zgrade u okrugu Ebisu u Tokiju. Svatko tko želi zapaliti cigaretu mora se spustiti u podrum, a čitavo putovanje traje oko 15 minuta.

Najmanje 30 od 120 zaposlenika tvrtke već je iskoristilo ovu mogućnost i uzelo godišnji otkako su uvedene promjene. A tvrtka ističe i kako je nova politika potaknula i još četiri osobe da odbace ružnu naviku.

“Nadam se da ću zaposlenike na prestanak pušenja potaknuti nagradom umjesto kaznom ili prisilom”, izjavio je Takao Asuka, izvršni direktor tvrtke Piala Inc,. Kao nepušač, i on je iskoristio novu pogodnost te je s obitelji proveo nekoliko dana u toplicama.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da puši 18,2 posto odraslih Japanaca, od toga više muškaraca i starijih sosoba. Tvrtke na razne načine, uglavnom kaznama i zabranama, pokušavaju potaknuti svoje zaposlenike da se ostave cigareta.

[poll id=”3″]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.