Uz ovu hranu moguće je smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Kolorektalni karcinom vrlo je česta bolest. Prema podacima Hrvatskog registra za rak, nalazi se na 3. mjestu po učestalosti malignih tumora kod muškaraca, a muškarci uglavnom obolijevaju i u ranijoj dobi nego žene. Od njega oboli svaki 23. muškarac i svaka 25. žena u svijetu, a rizik je s godinama sve veći.

Novo američko istraživanje provedeno na gotovo 80.000 muškaraca, otkrilo je povezanost biljne hrane s rizikom raka debelog crijeva. U studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, ispitanici su morali odgovoriti koliko često jedu određenu hranu te kolike porcije konzumiraju. Prosječna dob muškaraca iznosila je 60, a kod žena 59 godina.

Ponuđene skupine namirnica razvrstane su u tri dijela, a to su zdrava biljna hrana (cjelovite žitarice, povrće, voće, orašasti plodovi, biljna ulja, mahunarke, kava i čaj), manje zdrava biljna hrana (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri) i hrana životinjskog podrijetla (jaja, riba, plodovi mora, mliječni proizvodi i životinjska mast).

“Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pridonose smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva jer suzbijaju razvoj kroničnih upala, koje mogu rezultirati rakom”, pisalo je u studiji.

Znanstvenici su otkrili da sklonost razvoja raka crijeva ovisi o rasi i etničkoj pripadnosti, no potrebna su dodatna istraživanja. Tijekom istraživanja rak debelog crijeva se razvio kod 4976 ispitanika, odnosno kod njih 2,9%. Voditeljica odjeka za istraživanja Svjetskog fonda za istraživanje raka dr. Helen Croker rekla je da istraživanje potvrđuje ranija saznanja i dokaze po kojima konzumacija cjelovitih žitarica, povrća i grahorica smanjuje rizik od razvoja raka crijeva.

S druge strane, kod žena nisu pronašli takvu vrstu povezanosti, što su objasnili tako što muškarci u organizam unose manje biljnih namirnica, a više konzumiraju meso od žena. Studijom je tako potvrđeno i da bi bilo dobro smanjiti konzumiranje crvenog mesa te izbaciti prehrambene mesne prerađevine.