Sve što morate znati prije nego postanete freelanceri

Ovo su stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što se odlučite na freelancanje.

Mnogi od vas će se suočiti s ovom dilemom u nekom trenutku svog radnog života. Ovo su stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što se odlučite na freelancanje.

Na prvi pogled, uistinu je fantastično biti freelancer – imate slobodu raditi kako želite, kad želite i gdje želite. Ne morate biti izloženi  dosadnom kolegi koji previše govori i automatski izbjegavate  stres i nepotrebne troškove putovanja do posla.

Ali sa svakom pozitivnom situacijom dolazi do potencijalno negativnih – neke od njih  odnose se i na fleksibilni, neovisni rad.

Možete postati usamljeni

Raditi za sebe je sjajno, sve dok ne shvatite da niste razgovarali s čovjekom mjesec dana. Isprobajte različite prostore u kojima možete stupiti u kontakt s ljudima koji također rade, poput knjižnica ili kafića. S vremena na vrijeme to znači da se više družite dok radite svoj posao, što može biti od velike pomoći.

Upasti u rutinu je lakše nego izaći iz nje

Ako možete raditi svoj posao koristeći laptop u krevetu i u pidžami, onda to vjerojatno i želite. Zvuči savršeno sve dok ne shvatite da se niste tuširali dva dana. Pokušajte svoj posao obavljati na javnom mjestu, a ne kod kuće, to će vas potaknuti na to da se presvučete, a imat ćete više “zdravije” rutine. Zapamtite, uvijek je lakše upasti u rutinu, nego izaći iz nje.

Obujam posla može postati nepouzdan

Ovisno o klijentu, možda nećete znati kada će posao doći ili koliki će vaš udio u njemu biti. Ako imate klijenta koji ne pruža onoliko koliko vam treba, razmislite o povećanju posla prema većem broju klijenata ili preuzimanju jednog potpuno novog klijenta koji bi mogao biti pouzdaniji kada je u pitanju posao. Odaberite posao koji odgovara vašim potrebama.

Ne znate kada prestati

Raditi kao freelancer znači da onda kada ne radite, osjećate se kao da gubite novac. I kad radite nešto drugo, razmišljat ćete o tome što ste sve mogli napraviti umjesto toga. Uvijek postoji “samo još jedan prije nego što odem u krevet“. Postavljanje rokova i vremenskih intervala za vaš rad znači da možete imati više strukturirane rutine. Na primjer, planiranje rada samo do 17 sati svakog dana znači da znate kada rad prestaje i kada je vrijeme da uistinu odete kući.

Nepredvidljiva plaća

S honorarnim radom uobičajeno je da vam se ne plaća onoliko koliko smatrate da vaš rad vrijedi. Da biste to izbjegli, unaprijed postavite naknade koje možete oglašavati na svojoj web stranici ili ih naznačite u prijavi za posao, tako da klijent zna vašu minimalnu cijenu. Prihvaćajte samo poslove koji plaćaju dovoljno, inače ćete dugoročno patiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.