ŠTO ŽENE NE ZNAJU O MUŠKARCIMA (4/4): Dosta nam je da nas tretiraju kao objekte

Da vrijeme je da se ploča malo okrene. Prije svega, za razgovor o ovoj temi čak ne postoji ni adekvatan vokabular u muškaraca. Uglavnom bezimena je to bol, neizgovoreno nezadovoljstvo koje proždire mnoge dobre muškarce. Isto je kao i kod žena kada je se definira samo po onome kako izgleda i koje joj je duljine haljina.

Muškarci su naime naučeni da njihova vrijednost proizlazi iz njihovih karijera, njihovog bankovnog računa i njihovog uspjeha.

Sve te šale o žrtvama takozvanih sponzoruša upravo jesu šale, no ima i nešto istine o tome. Znate onu – Pa nema veze ako je nizak, ima debeli novčanik pa može stati na njega? Duboko u sebi znamo da to nije samo bezopasna šala. Isto tako nas muči i stereotipno razmišljanje da je muškarac, a kao glava obitelji, zaslužan što donosi hranu na stol, što plaća račune i onaj koji se brine za financijsku i egzistencijalnu dobrobit svoje djece i supruge. Ok, to možemo prihvatiti, ali zar su to doista jedini pokazatelji dobrog muškarca?

Zar se naša atraktivnost, naša vrijednosti i naš doprinos obitelji direktno poistovjećuju s količinom novaca koji donosimo u naš dom? Pomalo iscrpljujuće, zar ne?

Neki muškarci su prilično ogorčeni, jer znaju da ih čak i njihove voljene osobe vide kao jedan veliki novčanik. Neki su već umorni i polako odustaju, jer bez obzira koliko zarade, nikad neće biti dovoljno. Neki cijeli život provedu posramljeni jer ne zarađuju dovoljno ili očekivano. Znaju da vrijede samo onoliko koliko imaju na tekućem računu.

Situacije su to koje mnoge muškarce izjedaju iznutra. Na dnevnoj bazi. Što su li sve činili muškarci, a da nikad ne iznude iz ustiju njezinih onu “nisi dovoljno dobar”, a u biti trebali su čuti “nisi dovoljno bogat”.