ŠTO ŽENE NE ZNAJU O MUŠKARCIMA (3/4): Postoji razlog emocionalnoj represiji

Žene inače jako malo znaju o iskustvu muškog proživljavanja tinejdžerskih dana. No, to nas ne iznenađuje. Danas doista ni nema realističnog prikaza tinejdžerskih dana u medijima. Za oba spola.

Zapitajte se kada ste posljednji put vidjeli tinejdžera koji se ponaša upravo kao ona stereotipna mu inačica za TV emisije i filmove?

Uglavnom, testosteron je opaka droga. Oni koji ga uzimaju kao dio promjene spola, odnosno prilikom tranzicije spola, vrlo često govore o žudnjama za fizičkom katarzom, o epizodama neobjašnjivog bijesa i slično. Uzmimo još i činjenicu da su to izjave i osjećaji odraslih, odgovornih osoba koje su uzimale testosteron.

Sada si drage dame, pokušajte zamislite da vas taj testosteron doslovno opere bez ikakvog upozorenja i to kad imate 13 godina, a bez blage ideje što se stvarno događa.

Skoro svaki odrasli muškarac, današnjice, proveo ja zadnje doba svoje adolescencije, u većoj ili manjoj mjeri, boreći se s neobjašnjivom te ničim prouzročenom ljutnjom, agresivom i željom za nasilnom katarzom. To je kao da nam na ramenu sjedi mali zločesti vrag i stalno nam daje sugestije koje nam nimalo ne pomažu u životu.

I tako smo kroz godine razvoja i odrastanja naučili da ne smijemo odmah reagirati na onu inicijalnu emocionalnu provokaciju koju doživimo ili proživimo. Reakciju na onaj prvi emocionalni impuls moramo spriječiti, drugim riječima, najbolje je da takve emocije ignoriramo i potisnemo u sebi. Muškarci koji to nisu naučili, na vrijeme, vjerojatno su bogatiji za nekoliko kriminalnih ili prekršajnih dosjea.

Jednom kad odrastemo, sazremo i izađemo iz faze adolescencije, naši se hormoni smire i opet smo po tom pitanju normalni. No, tu onda odjednom na pozornicu dolaze one narodni postulati i pripovjetke u kojima muškarac emocionalnu bol ne doživljava, a sve ostale boli podnosi kao muškarac,dok je plakanje za curice i malu djecu.

Ono što nam je bilo određena sigurnosna mjera za vrijeme puberteta odnosno adolescencije to ja sada, a kada smo stariji, postala svojevrsna iskrivljena društvena norma.