GOSPODIN GENTLEMAN Zbog altruizma biti ćete uspješniji i privlačniji damama

Ako posjedujete ovu karakternu osobinu biti ćete više poželjniji među damama

Već sam si polako dosadan raznim istraživanja znanstvenika diljem svijeta koja mi dokazuju manje više ono što sam znao i što znam. No, nisu svi kao ja. Naravno, ne mislim ovime ništa loše o drugima, ali nebrojeno puta susretao sam se ljudima kojima je pomoći nekome drugome toliko strani pojam da se ljute, da napadaju kad ih tražiš da pomognu nekome. Vrlo česti odgovor je: “A tko je meni pomogao? Nitko!”

Altruizam je osobina koje nije urođena i nije definirana našom genetikom, već je je jednostavno produkt naših obrazaca ponašanja, našeg načina življenja.

Vrlo je često da imućniji pojedinci nemaju izraženih osobina altruizma i pomaganja, davanja nečeg ne tražeći ništa za uzvrat im je neprihvatljivo. Biznismeni, tvrtke, pojedinci vrlo često svoje donacije i pomaganje drugima kompenziraju medijskom pažnjom, naslikavanjem po medijima. Međutim ako pogledamo u srž tog odnosa to je ništa drugo već ulaganje, ulaganje u posao, ulaganje u svoju tvrtku, ulaganje u marketing. S te strane ne možemo im uzimati za zlo, ponajviše onima koji zapošljavaju i time rade dobru stvar zajednici.

Bilo kako bilo i među njima postoje pojedinci koji su ipak pomogli, darovali iz čistih osobnih razloga, a medijska pažnja ili javno obznanjivanje njihovog dobrog djela nije im toliko bitno.

Vratimo se mi srži teme. Svako dobro djelo, svaki akt altruizma bude nagrađen. Ali nagrada nije one financijske ili bilo koje materijalne naravi, nagrada je duboko u nama. Taj akt velikodušnosti je jedna od najprivlačnijih osobina kod muškarca.

Drugim riječima, više daješ, više će ti se vratiti.

Studija na koju se referiramo, a čije istraživanje na 800 pojedinaca je vodio dr. Steven Arnocky profesor psihologije na Sveučilištu Nipissing u Kanadi, govori upravo to.

Naime, dr. Arnocky je ispitanicima postavljao spektar pitanja, od pitanja vezanih uz intimne odnose, pa sve do koliko puta pomažu strancima u prelasku ceste, te je na osnovu dobivenih podataka došao do zaključka da pomaganje drugima muškarca čini znatno poželjnijim.

Sami naziv studije je Altruism predicts mating success in humans, a govori o tome kako će nam altruizam doista pomoći da pronađemo svog “partnera za parenje”.

Osigurali smo prve empirijske dokaze da altruizam pomaže u pronalaženju spolnog partnera i reprodukciji ljudi u zapadnom industrijaliziranom društvu. Čini se da je altruizma evoluirao i našem društvu jer otkriva neke druge poželjne osobine, te ujendo pomaže individui da se reproducira.

izjavio je dr. Arnocky.

Pitamo se stoga kako to primijeniti u praksi? U našoj svakodnevici?

Pomažite. Donirajte. Budite čovjek. Budite dio Movembra. Budite svjesni okoline i situacija gdje možete ispoljiti svoj altruizam. Da, spomenuli smo prije da nije lijepo tražiti nešto za uzvrat, stoga ni nemojte. Kad šećete gradom s damom, počastite je, pomognite slučajnom prolazniku kojem je pomoć potrebna. Pomognite strancu. Vaša će buduća dama to vidjeti i, vjerujte mi, vratiti će vam puno više nego ste dali.