ŠTO MU BI? Izraelski kuhar uvrijedio japanskog premijera posluživši mu desert u – cipeli

Šef kuhinje u domu izraelskog premijera Segev Moshe izazavao je zgražanje, ako već ne i pravi diplomatski skandal, kada je japanskom premijeru Shinzo Abeu i njegovoj supruzi Akie, koji su bili gosti na večeri kod Benjamina Netanyahua i njegove supruge Sare u Jeruzalemu, poslužio desert u cipeli.

“Ne postoji kultura na svijetu gdje stavljate cipele na stol… Ne možemo shvatiti što je htio reći. Ako je bila riječ o humoru, onda ne mislimo da je smiješno. Mogu vam, u ime našeg premijera, reći da smo bili uvrijeđeni”, rekao je neimenovani japanski diplomat za list Yediot Aharonot.

I jedan neimenovani izraelski diplomat, koji je službovao u Japanu, smatra da je to bila “glupa i bezosjećajna odluka”.

“U japanskoj kulturi nema ničeg omraženijeg od cipele”, naglasio je.

Japanci su, između ostalog, poznati i po tome što obuću, ne samo da ne usnose u svoje domove, nego je ne unose ni u urede, a izraelski diplomat ističe da je poslužiti japanskom premijeru desert u cipeli isto kao kada biste židovskom gostu dali čokoladu u posudi u obliku svinje.

Izvor blizak kuharu Segevu objasnio je za list da desert nije poslužen u pravoj cipeli, već da su to metalne skulpture industrijskog dizajnera Toma Dixona te da je zapravo riječ o držačima za vrata.

Prema tvrdnjama istog izvora, oba premijera i njihove supruge uživali su u večeri, a Abe je čak pozvao Segeva da dođe i kuha u Japanu, prenosi Times of Israel.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.