IZUMRLI PREDAK HIV-a Virus pronađen na drevnoj mumiji širi se rekordnom brzinom

Unatoč mnogim boleštinama koje smo uspjeli iskorijeniti, jedna koja napada parove i dojenčad prošla je potpuno neopaženo. Što i ne čudi jer je pronađena u grobovima starima 1.500 godina.

HTLV-1, koji je skraćeno za Ljudsku T-staničnu leukemiju tipa 1 (Human T-cell leukemia virus Type 1), širi se mujevitom brzinom, piše Newsweek, pozivajući se na brojne medicinske izvore.

Virus je prvi put uočen prije 40 godina kada su arheolozi u Južnoj Americi otkrili mumije iz pred-kolumbovskog razdoblja. Na žalost, znanstvenici su ga tada potpuno zanemarili i nisu poduzeli ama baš nikakve zaštitne mjere kako bi zaustavili njegovo širenje.

Dr. Robert Gallo, suutemeljitelj Instituta za humanu virologiju na Sveučilištu u Marylandu, izrazio je žaljenje što u jednom jedinom prethodnom slučaju bolest uzrokovana ovim virusom nije liječena.

Virus koji se prenosi kroz nezaštićeni seks ili dojenjem, predstavlja tešku opasnost za ljude, jer može prouzročiti leukemiju i limfome, kao i bolesti koje gase živčani sustav. Osim toga, ponekad dovodi do teških oštećenja pluća i oslabljuje imunološki sustav u cjelini.

Navodno je u najvećoj zoni rizika sjeverni dio Australije, a u pojedinim zabačenim dijelovima tog kontinenta postotak zaraženih već je prešao 40%. Problemom se potrebno čim prije pozabaviti jer za ovu bolest još uvijek nema cjepiva.

https://youtu.be/cbkbSJA2Wzc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.