KAD INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO Otkrivena nevjerojatna prijevara s francuskim vinima

Od listopada 2013. do lipnja 2016. godine tvrtka Raphaël Michel, koja se bavi trgovinom vinom na veliko, navodno je prodala i količinu od 13 olimpijskih bazena jeftinog francuskog stolnog vina, tvrdeći da je riječ o nekima od najboljih vina iz južnog dijela doline Rhône.

Te pojedinosti, uz brojne druge malverzacije, pojavile su se u godišnjem izvještaju DGCCRF-a (Opće uprave za tržišno natjecanje, prava potrošača i kontrolu prijevara), snažnu francusku agenciju za borbu protiv prijevara. Dok izvještaj ne imenuje samu tvrtku Raphaël Michel, detalji se podudaraju s istragom o kojoj su francuski mediji izvještavali još prošle godine, a neovisni izvori potvrđuju da je upravo Raphaël Michel neimenovano poduzeće iz izvještaja.

A prema nalazu DGCCRF, između 2013. i 2016., tvrtka je prodala oko 20 milijuna litara stolnog vina, odnosno, oko 2,23 milijuna sanduka, po više nego paprenim cijenama, uključujući vrlo skupa vina kao što su Côtes du Rhône i Côtes du Rhône-Villages, a našlo se tu čak i 108.000 sanduka vrhunskog Châteauneuf-du-Pape.

Kako su istražitelji kopali dublje, tako se otkrivala sve veća muljaža, sa sve više vhunskih vina. “Ukupno je riječ o 48 milijuna litara vina”, navodi se u izvještaju. To je 5,33 milijuna sanduka lažno deklariranog vina, odnosno 15 posto ukupne proizvodnje vina Côtes du Rhône tijekom tih godina.

Neobične porezne markice

Istražitelje je tvrtka Raphael Michel najprije zaintrigiralala tijekom poreznog nadzora, a zatim je DGCCRF počeo detaljnije pregledavati trgovinu vinom. Tada su, među ostalim odstupanjima, pronašli i porezne markice s oznakom AOP Châteauneuf-du-Pape, vrijedne oko 862.000 dolara, što zapravo i nije vino koje se proizvodi na toj prestižnoj lokaciji.

Dana 27. lipnja 2017. godine, predsjednik uprave Raphael Michela, Guillaume Ryckwaert i drugi menadžeri, uhićeni su. Dva dana kasnije, Ryckwaert je optužen za prijevaru u poslovanju, prijevaru i kršenje prava potrošača te kršenje poreznih pravila. Pušten je uz jamčevinu od 1,2 milijuna dolara (kasnije smanjena za pola) i zabranjen mu je rad u tvrtki.

Ryckwaert poriče optužbe. A ako bude proglašen krivim, prijete mu dvije godine zatvora i kazna od 370.000 dolara.

Dobar posao u Italiji i s Kinom

Slučaj je osobito zabrinjavajući zbog toga što se Ryckwaerta smatralo wunderkindom u trgovini vinom na veliko. Raphaël Michel prizvodi vino u vlastitim vinogradima, a ima i 15 kooperanata. Tvrtka također ima vrlo razgranate poslove u Provansi i pokrajini Languedoc-Roussillon, ali i u Argentini te Čileu.

Zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini između Čilea i Kine, Raphaël Michel je znatno povećao izvoz u Kinu iz svoje baze u Čileu. Tvrtka također ima veliki vinski posao u Italiji pod nazivom Oenotria-Cluster, koja skladišti vina različitih sorti i kvaliteta iz zemalja Novog Svijeta, poput Čilea, Australije i Južne Afrike, a funkcionira kao one-stop shop za međunarodne kupce.

Prošle godine, nakon uhićenja Ryckwaerta, tvrtka je prijavila dugove od 20 milijuna eura i tražila zaštitu od stečajnih sudova, a ove je zime s potencijalnim kupcima već ušla u pregovore o preuzimanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.