OBILNE KIŠE ODNIJELE TLO Na Novom Zelandu otvorila se najveća rupa u zemlji

Na farmi na Novom Zelandu otvorila se rupa u zemlji duboka kao peterokatnica i dugačka kao dva nogometna igrališta. Stručnjaci kažu da je neprimjetno nastajala čitavo stoljeće, a okidač za otvaranje bilo je nekoliko izuzetno kišnih dana.

Na farmi u blizini grada Rotorua na sjevernom otoku, u regiji pod nazivom Earthquake Flat, već su se otvarale rupe u tlu, ali nikada ovako velika.

“Najveća koju sam do sada vidio bila otprilike triput manja pa je ova stvarno velika”, kaže vulkanolog Brad Scott.

“Šupljinu su vjerojatno pomalo stvarale sve oborine tijekom posljednjih 40, 50, 100 godina. A izuzetno obilne kiše koje smo imali proteklog vikenda samo su ubrzale proces”, rekao je za novozelandsku televiziju.

“Na dnu rupe vidi se 60.000 godina stari vulkanski depozit koji je izašao iz ovog kratera”, dodao je.

Rupetinu je otkrio farmer kad je prije zore skupljao krave za mužnju, ali kaže da je njezinu pravu veličinu mogao vidjeti tek na danjem svjetlu.

Colin Tremain, upravitelj farme, kaže da na tom području često nastaju ponikve, jer se vapnenačka stijena ispod površine tla raspada.

“Ogradit ćemo je i držati stoku podalje iako stoka nije glupa – neće pasti u rupu, mogu uočiti opasnost”, kaže Tremain.

Rupe u tlu nastaju kada se slojevi tik ispod površine Zemlje pomiču kroz duže vremensko razdoblje. Veličina im može biti od ulegnuća do ponora dubokih više stotina metara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.