ZAKON LINČA Amazonsko pleme ubilo čovjeka pa snimku objavilo na internetu

Pripadnici udaljenog amazonskog plemena Shipibo-Konibo objesili su državljanina Kanade, kojeg su – najvjerojatnije – posve nedužnog optužili da im je ubio šamanku. Iako su 'zabačeni', znali su snimku ubojstva objaviti na društvenim mrežama.

Šamanka je ubijena s dva hica blizu svoje kuće u selu Victoria Gracia, u središnjoj amazonskoj regiji Ucayli, a pojedini pripadnici plemena su za njenu smrt okrivili Kanađanina Sebastiana Woodroffea.

Policija je pronašla Woodroffeovo tijelo zakopano u plitkom grobu nedaleko od sela, a nakon što je na društvenim mrežama objavljen video skupine ljudi, među kojima je bilo i djece, koja krvavom muškarcu koji vrišti u blatu stavlja omču oko vrata, vuku ga naokolo dok se ne prestane trzati i onda njegovo beživotno tijelo odvlače niz ulicu, piše Guardian.

Bijesna gomila optužila je Kanađanina da je ubio 81-godišnju Oliviu Arévalo, seosku načelnicu i šamanku. No, policija još nije našla nikakve dokaze koji bi išli tome u prilog.

Prema govorkanjima u selu, Olivijin sin je Woodroffeu dugovao novac, a drugi trde da je Woodroffe poludio na Oliviu jer mu nije htjela dati više ayahuasce…

Dva ubojstva, nitko u pritvoru

Peruanske novine El Comercio pišu da je smrt možda povezana i s ekološkim aktivizmom, što znači da su na njezinu smrt možda odgovorne potpuno druge osobe.

Posljednjih godina sve je više zastrašivanja i ubojstava aktivista koji se protive pretjeranoj sječi šuma i rudarenju u peruanskom dijelu Amazone. Osim toga, područje je poznato i po krijumčarenju velikih količina droge.

No, policija još nije privela nikog od gomile koja je, kako se sada čini, ubila nedužnog Woodroffea.

U većem dijelu peruanskih Anda i Amazone nema puno policije, a seljani u udaljenim predjelima često sami kažnjavaju osumnjičene za zločine prema lokalnim običajima i bez uključivanja državne policije i tužilaštva.

Prema CBS-u, Woodroffe je došao u Peru 2016. godine kako bi probao ayahuascu i pronašao “dublji smisao”. Vjeruje se da je kod ubijene žene dolazio na tretmane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.