PONESTAJE NAM KAVE Površine za proizvodnju kave do 2050. smanjiti će se i do 60%

Zbog klimatskih promjena i velike potražnje polako nam ponestaje čokolade, tekile, a sad i kave.

Kao što smo ovdje već pisali postoje vrlo izgledne šanse da u sljedećih tridesetak godina ostanemo bez čokolade. Posljednje pak prognoze međunarodne savjetodavne organizacije koja okuplja proizvođače i trgovce kavom Worldcofferesearch upozoravaju u svom najnovijem izvješću da bi se do 2050. godine potražnja za kavom u svijetu mogla udvostručiti.

S druge strane, poljoprivredne površine s kojih se dobiva kava u idućih tridesetak godina mogle bi se prepoloviti, a sve zbog klimatskih promjena.

“Od 1990. bilježi se stalni globalni rast potrošnje kave od 2,1 posto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija trebati 298 milijuna vreća kave da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih”, stoji u spomenutom izvješću.

Isto kao i kod čokolade, odnosno kakaovca, biljka iz koje se dobiva kava zahtijeva specifične i prije svega nepromijenjene klimatske uvjete.

U svijetu, a ponajviše u Latinskoj i Srednjoj Americi zatim Aziji i Africi postoji preko dvadesetak zemalja izvoznika kave. No one najznačajnije države, a to su Brazil, Kolumbija, Indija i Nikaragva zbog klimatskih će promjena morati smanjiti površine kave čak i do 60%.

“Čak i uz uvjet da se proizvođači kave ubrzano počnu prilagođavati klimatskim promjenama, proizvodnja 2050. neće moći biti veća od sadašnje”, mišljenje je Worldcofferesearcha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.