NEOBJAŠNJIVO BOLESNI Zbog ‘čudne bolesti’ i Kanada odlučila vratiti obitelji diplomata s Kube

Nakon što je SAD to učinio na jesen prošle godine, sada je i Kanada iz Havane povukla dio diplomatskog osoblja i njihove obitelji, a tajanstvena bolest koja ih pogađa i dalje ostaje nerazjašnjena.

Iako su “zvučno oružje” i napadi nepoznatim virusima odbačeni kao mogući uzročnici, još uvijek nema objašnjenja za vrtoglavice, glavobolje i druge kognitivne probleme koji pogađaju neke američke i kanadske diplomate i članove njihovih obitelji.

Sada je kanadska vlada proglasila da je njihovo veleposlanstvo “ispostava bez pratnje”, priopćili su dužnosnici u ponedjeljak (16. travnja).

“To znači da kanadske diplomate koji su poslani na Kubu neće pratiti članovi njihovih obitelji”, navodi se u priopćenju Global Affairs Canada.

U priopćenju se dodaje kako će se obaviti revizija svih kanadskih diplomatskih pozicija na Kubi “s ciljem uravnoteženja naše dužnosti za brigu za članove našeg osoblja i njihovih obitelji, uz neprestano pružanje usluga Kanađanima na Kubi te promicanje i zaštitu kanadskih interesa u toj zemlji”.

Na jesen 2016. zaposlenici veleposlanstva smješteni u Havani rekli su da čuju glasne i čudne zvukove, koji su u članku Washington Posta opisani “kao cvrkut, zujanje i grebanje” te da su oko sebe “osjetili sablasni povjetarac”.

Ubrzo nakon toga žalili su se na gubitak sluha i zvonjenje u ušima. Ostali simptomi uključuju “kognitivne teškoće, glavobolje te probleme s ravnotežom i spavanjem”, pisao je Live Science.

Associated Press je 2017. izvijestio da su liječnici pronašli promjene u mozgu onih koji su imali simptome, osobito u regiji bijele tvari mozga. Bijela materija sastavljena je od vretenih dodataka na nekim moždanim stanicama koje prenose električne signale i omogućuju međusobnu komunikaciju tih stanica.

Liječnici sa Sveučilištu u Pennsylvaniji ispitali su 21 zaposlenika američke ambasade u Havani i zabilježili različite kognitivne simptome. U toj studiji, koja je objavljena u časopisu JAMA, istraživači su zaključili da nabrojani uzroci, uključujući i sonično oružje, ne mogu objasniti simptome.

U rujnu 2017. godine američki State Department naredio je da sve nekritično osoblje i njihove obitelji napuste Kubu – što je oko 60 posto zaposlenika, izvijestio je CNN. Ministarstvo je također pozvalo Amerikance da zbog “tajanstvenih bolesti” izbjegavaju putovanje na Kubu.

No, kanadska vlada se za sada nije odlučila na taj korak jer “nema dokaza koji ukazuju da su kanadski putnici na Kubi ugroženi”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.