Nevjerojatne i zanimljive činjenice o bradi za koje vjerojatno niste čuli

Jedno pitanje koje sam dobio, a koje često i dobivam ne samo u intervjuima već i od strane poznanika, novo upoznatih ljudi je – kako to da si se odlučio na puštanje brade, zašto nosiš bradu?

Nisam baš neka medijska ličnost, nije da se guram pred kamere, ali kad me pitaju, zamole, stat ću pred objektiv. Ponajviše kad je to nešto vezano uz brade. Nedavno nas je posjetio HTV s idejom o reportaži o bradama, brijačima i drugom po redu natjecanju za najbolju bradu Hrvatske.

Kao i uvijek u takvim, ali i sličnim prigodama postavlja se manje više jedno te isto pitanje – zašto nosim bradu?

Kompleksno je to pitanje, gospodo, iznimno komplicirano za dati jednostavan ili kratki odgovor. Teško je dati konkretan odgovor. Kao dokaz kompleksnosti tog pitanja napisati ću jedan ne tako kratki odgovor u obliku ovog članka.

Stoga, zašto nosim bradu?

Nije da je volim, nije da se palim na brade, nije da sam ovisnik o bradi. Brada je samo dio mene. Uzvratio bih vrlo rado pitanjem – zašto vi nosite, primjerice, kosu – ali ne uzvratim. Izgleda mi nepristojno.

Uglavnom, ako sam dobro izbrojio u ovom sam odgovoru naveo oko pedesetak zanimljivih raznih činjenica o bradi, a što sam ujedno iskoristio kao povod i razlog zašto nosim bradu.

Nosim je, dakle, zbog sebe.

Nosim je iz istih razloga zbog koji nosi 55% muškaraca diljem naše planete. Stoga želim biti dio tog društva, dio te uber-mega-hype-cool zajednice.

Nosim je i zbog toga što imam dobru genetiku. Drugim riječima, moji roditelji, moji geni su me nagradili bradom i mogućnošću da puštam i ponosno nosim bradu na kojoj će mnogi pozavidjeti.

Spomenimo tu, kad smo kod zavisti, jednu činjenicu, naime, moja brada, moj ponos, najviše će komplimenata dobivati ne od dama već od druge gospode. Ponajviše one gospode koji također puštaju bradu.

Hans Langseth

Dame kao takve ne primjećuju toliko bradu, kao takvu, one primjećuju bradonju, cijelog, glavom i bradom i kao takvog ga više gledaju kao alfa muškarca. Zašto? Nije na nama da propitkujemo, najpametnije je slijepo vjerovati majci prirodi i evoluciji. Jednostavno je tako.

Osim toga, za puštanje brade treba određena hrabrost. Muda bradonje su stoga nešto…nabubrenija?!

Idemo dalje…

Najduža brada na svijetu bila je ona u Hansa Langsetha. Bila je, i još uvijek je, dugačka čak 5,33 metara. Pisali smo o njemu.

Danas najdužu bradu nosi Kanađanin Sarwan Singh. Njegova je brada 2011. godine bila izmjerena preko 2,5 metara.

Kad smo već kod Langsetha spomenimo samo da se zbog svoje dugačke brade priključio cirkusu, no vrlo je brzo odustao od te karijere jer mu je dojadilo stalno dodirivanje njegove brade od strane nepoznatih mu ljudi. Grozno.

S groznog na nešto bolje. Tko kaže da dame nemaju bradu? Najdužu bradu među damama nosila je Vivia Wheeler, čija je brada 1990. godina bila dugačka 28 centimetara.

Vezano uz duljinu brade, evo još jedne zanimljive činjenice. Kad bi se prestali brijati brada bi nam u normalnim uvjetima rasta narasla i do 8,5 metara duljine.

U dalekom i davnom Egiptu, kralj koji nije imao kralja dostojnu bradu svakog bi dana nosio umjetnu zlatnu bradu koja bi simbolizirala njegovu snagu, moć i umijeće vođenja naroda. Stari su Egipćani trošili cijela bogatstva na te umjetne brade slabo bradatih kraljeva.

Sljedeća činjenica za spomenuti je da će vam brada spasiti 4 i pol mjeseca života. Pitate se kako? Pa to je prosječno vrijeme u životu muškarca koje provede brijući se. Ima pametnijih stvari u životu od brijanja, gospodo. Jedno od njih je sjedenje i zujenje u prazno.

Znate li kako se zove strah od brade? Pogonofobija, i ona doista postoji. Neke ćete ljude na smrt preplašiti bradom.

Slijedeća činjenica, nova ovdje, ali poznata od prije je da brada blagonaklono djeluje na naše zdravlje. Pomalo filtrira zrak koji udišemo, a preko ljeta nam štiti lice od štetnog UV zračenja sunca.

Ruski car Petar Veliki u ono vrijeme nije znao sve prednosti nošenja brade. On je više bio sklon obrijanom i čistom licu. Njegova opsesije time je išla to toga da je naplaćivao poseban porez od sto rubalja za nošenje brade. Svatko tko je platio dobio bi medaljon kao dokaz plaćanja, a tko nije želio platiti ostao bi bez brade.

Američka je CIA bila toliko uplašena kubanskim revolucionarom Fidelom Castrom da su mu potajno odjeću kontaminirali talijem, a kako bi mu ispala brada. Smatrali su da će gubitkom brade izgubiti kredibilitet i vjeru svog naroda. Osim toga bavili su se puštanjem raznih halucinogena prije javnih nastupa Fidela, stavljanju eksplozivnih morskih školjaka na mjesta gdje bi obitavao, a čak su mu i cigare premazivali toksinima bakterija botulizma.

Abraham Lincoln

Kad smo već kod predsjednika, američki je predsjednik Abraham Lincoln svoju bradu nosio s posebnim ponosom. A savjet da nosi bradu dobio je od djevojčice Grace Bedell. Naime, ona mu je uz savjet da će s bradom izgledati ozbiljnije i privlačnije damama, rekla da će njezina četiri starija brata glasati za njega ako pusti bradu.

Lincoln je pustio bradu. I dobio izbore.

26. pak je srpnja 1535. godine sir Thomas More spasio svoju bradu od giljotine maknuvši je postrani jer kako je rekao netom prije smrti – brada nije kriva za njegovu izdaju. Pravi heroj. Glava mu je obrubljena, ali je zato brada ostala čitava. I nevina.

Natječete li pak se u prakticiranju buljenja u druge osobe, evo tajne uspjeha – pustite bradu. Postoji nezanemarivih 63% šanse da pobijedite u tom natjecanju, ako pustite bradu. Neprijatelj će buljiti u nju.

Spomenuli smo prije pogonofobiju. A znate li što je pogonologija? Da, dobro vam govori logika, razum i vaša brada, to je znanost o bradama.

Jedna studija iz 1988. godine pak je došla do zanimljive teze – ako slučajno ćelavite, brada je vjerojatni krivac za to. Ima nešto vezano uz termoregulaciju tijela, drugim riječima, muškarci koji nose bradu više se znoje kroz čelo nego kroz lice. Muškarac koji nosi bradu gubi i do 40% manje topline kroz lice. Stoga će to kompenzirati hlađenjem kroz čelo i tjeme. A tu pak onda trpi kosa. Ali opet bolje izgubiti kosu nego bradu.

Jeste li znali da ako ste u srednjem vijeku dodirnuli bradu drugog muškarca da je to bio dovoljan razlog za dvoboj? Sad znate.

Još jedna činjenica govori da brada kod prosječnog zdravog muškarca raste brzinom od 14 centimetara godišnje. To je nešto više od centimetar mjesečno. Za bradu treba imati strpljenja.

Sokrat

Brada simbolizira mudrost. Pogledajte samo mudrace poput Sokrata, Markusa Aureliusa, Shakespearea, Željka Pervana.

A znate li zašto je Aleksandar Veliki naredio svojim vojnicima da se prije ratovanja obavezno obriju? Zato što se brada u ondašnjim prsa-o-prsa ratovima smatrala opasnom. Neprijatelj bi vojnika uhvatio za bradu i ovaj je praktički ostao nemoćan. I ode glava. No, bez brige, vojnici su ponovno puštali brade, oni pak iskusniji samo su dokazivali da za njih strah ne postoji i s krvavim bradama bi odlazili u nova ratovanja.

To pak nas dovodi do slijeće činjenice, a to je da se brada s vremenom smatrala kao pomoć pri ratovanju. Barem ona psihološka. Neprijateljski vojnik koji je ulazio u sukob s bradonjom znao je da je ovaj opak i snažan jer se ne boji da ga netko uhvati za bradu. Level 2 bradonja.

Vjerojatno ste znali da članovi ZZ Topa nisu uvijek imali bradu. Naime, krajem sedamdesetih kad je band bio na svojevrsnoj pauzi, od sebe samih, Gibbons i Dusty puštali su brade. Ne znajući jedan za drugog kad su se ponovo okupili kao band i općenito ostali su fascinirani tom svojom spontanom idejom. Nakon toga brade su postale zaštitni znak benda.

Gillette im je čak jednom ponudio milijun dolara da obriju brade. Odbili su bez imalo razmišljanja o toj gnjusnoj ideji.

E sad, imate li problema s oštećenom kožom, muče li vas prištići, akne možda? Riješite se britvice i pustite bradu. Brijanjem samo širite oštećenja kože i bakterije.

Nabrojali smo već svašta toga, no ne i glavne razloge zašto možemo uopće puštati i kasnije nositi bradu. Dva su glavna, ali i jedina bitna razloga zašto možemo pustiti bradu – genetika i testosteron. Genetika načelno govori da ako naš otac može nositi bradu, ako je djeda nosio bradu, onda ćemo i mi nositi bradu.

Što pak se teorije o testosteronu tiče ona govori da muškarci koji mogu pustiti bradu bolje reagiraju na testosteron od onih koji imaju problema s puštanjem brade. Naglasak je na reagiraju jer je dokazano da muškarci s istim nivoom testosterona imaju različite uspjehe u puštanju brade.

Brigham Young

Na privatnom mormonskom Sveučilištu Brigham Young jedini način da nosite bradu je da imate valjanu liječničku preporuku i zdravstvenu potrebu za bradom. Ironija pak je što je i sami mormonski voditelj i osnivač ovog sveučilišta, Brigham Young, nosio bradu.

Kad spominjemo sveučilišta i znanje, spomenimo i neke brojke. Naime, prosječno muško bradato lice sadrži preko 30 000 dlaka. To pak je deset puta više od ukupno provedenog vremena muškarca u kupaoni, što iznosi oko 3 000 sati.

Idemo dalje s činjenicama. Sigurno ste već znali da brada dodatno hidratizira i vlaži kožu. Drugim riječima brada drži kožu vlažnom. Osim što blokira štetno UV zračenje i isušivanje od strane Sunca, ona proizvodi i dodatna prirodna ulja potrebna besprijekornom funkcioniranju i zdravlju kože.

Kad pak smo već kod vrućeg i vlažnog, spomenimo da će brada znatno pomoći vašem spolnom životu. Više brade više seksa. Doduše to još nije znanstveno dokazano, ali s druge strane postoji previše dokaza koji govore upravo o toj tezi. Studija koju su sproveli u Velikoj Britaniji 2008. godine govori o tome da žene nas bradonje smatraju boljim romantičnim partnerima.

Naravno, bradonje će kazati da to već odavno znaju.

Sve nas opet vodi bakterijama. Naime, one su tu. Milijuni njih diljem naše kože. Bez njih život bi bio nezamisliv. No, te bakterije nisu baš zamišljene da ulaze u sami organizam. A upravo to im omogućava redovito brijanje. Oštećenja kože, upaljenja kože, ali i porezotine omogućavaju tim bakterijama da uđu u organizam i rade nam štetu. Ponekad i neprimjetnu, ali štetnu.

Osim toga brijanje je dosadno, brijanje je iritantno, brijanje je ponekad i bolno. U prosjeku za obrijati cijelo lice potrebno je od 100 do 600 poteza oštrom britvom. To je 100 do 600 poteza previše.

Brada muškarcu ne služi samo da izgleda prekrasno i savršeno. Ima tu i onaj dublji smisao, potreba. Još dok smo s kolegama dijelili pećine, brade smo nosili da nam bude toplije, da budemo zaštićeniji, ali da i zastrašimo neprijatelja.

Bili su oni nekad pametniji nego si mi to mislimo. Pametniji od nekih kolega danas.

Malo kasnije, za vrijeme kraljeva, kad bi dobili pismo zatvoreno voskom, a na vosku se nalazile tri kose brade onda smo znali da je ova kraljevska korespondencija iznimno važna.

Rimski pak bi se car Otto Veliki, kad god bi mislio nešto ozbiljno, zakleo vlastitom bradom.

Skoknimo malo sad do brka, jeste li znali da vam prosječan brk godišnje ukrade pintu i pola pive? Barem je brk sretan.

Brada je muškarčev zračni bio filter. S bradom se lakše diše zato što zadržava razne peludi i alergene u zraku.

Znate li tko je Wilgefortis? Ne?

Uglavnom, kći je to portugalskog kralja, čija legenda ide ovako: Kralj je odlučio da će se njegova kći vjenčati s poganskim kraljem Sicilije. Ona to nije željela, a još je manje željela izgubiti nevinost s tim poganom. Stoga je molila bogove da učine sve kako bi postala ružna i neprivlačna poganskom kralju. I tako je pustila bradu, a poganski je kralj nije više želio.

Njezin otac, kralj, toliko je bio uvrijeđen i nezadovoljan da ju je dao razapeti na križ. Od onda ona je postala zaštitnica svih nesretno udanih žena.

Grčkom pak je filozofu Epiktetu brada bila sve, značila mu je više od samog života te je izjavio da će radije biti pogubljen nego se prisilno obrijati.

Epiktet

Međunarodno boksačko udruženje zabranjuje amaterskim boksačima da u ring ulaze neobrijani i s bradom. Ista ta pravila ne vrijede i za profesionalce poput Conora McGregora. Očito.

Religija je inače prilično neodlučna po pitanju brade. Malo je vole, malo ne. Anglo-saksonski su muškarci prije dolaska kršćanstva u svoje krajeve sretno i uspješno uzgajali i nosili brade. I onda je u 7. stoljeću došlo veliko kršćanstvo. Brade su od tog trenutka, a sve pod okriljem vjere, bile zakonom zabranjene. Korak unatrag.

A znate li koja je to najpoznatija filmska brada? Ima ih više. Ima ih puno, počnimo od Gandalfa iz Gospodara prstenova. Sjetimo se samo Julesa iz Pulp Fictiona. A što kažete na bradu kapetana Jacka Sparrowa ili bujnu Hagridovu šumu u Harry Potteru?

Kod Amiša je nošenje brade, odnosno prestanak brijanja nešto što se događa nakon ulaska u brak, a simbolizira da je osoba postala muškarac. Postoji i religijska veza brade i Amiša, a kreće od činjenice da je većina muškaraca u samoj Bibliji nosila bradu.

No, isto tako Amiši ne nose brkove. Za njih je brk simbol ratovanja i borbi jer je brk bio čest na muškarcima koji su išli u rat za vrijeme prvog svjetskog rata u Europi.

Postoji izreka da brada ne raste preko noći. Raste ona cijelo vrijeme, samo preko dana raste malo brže.

Antički su Grci svoje brade ukrašavali u razne pletenice i kovrče. Brinuli su se oni prilično o ljepoti svoje brade.

Prvi bradati stilovi među gospodom pak su se počeli javljati negdje u 16. stoljeću. Tada je krenuo i stil danas popularne stiletto brade.

U 16. stoljeću nastala je i poznata Van Dyke brada. Naime, Anthony Van Dyke bio je slikar iz onog vremena koji je svoje aristokratske klijente slikao tako da je svima ostavljao špic bradu, stil koji je kasnije dobio naziv upravo po ovom slikaru.

Neke studije pak govore da je popularnost puštanja brade rasla kako bi raslo prisustvo dama u određenom društvu. Očito se brada koristi kao svojevrsni mamac za dame.

I još dvije stvari, činjenice za kraj, zbog brade se nećete obogatiti niti brada simbolizira materijalno bogatstvo (ono duhovno dakako), primijetite da je većina stanara Forbesove liste stotinu najbogatijih muškaraca obrijano.

Druga pa je stvar, a što pak su potvrdili i biolozi, brada se smatra sekundarnom spolnom karakteristikom, pošto je ova pojava jedinstvena (skoro) samo za jedan spol.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.