Zašto muškarci puštaju i nose brade?

Odgovor na jedno od najčešćih pitanja i razmišljanja vezanih uz bradu.

Brada se nerijetko u konzervativnijim, da ne kažemo pomalo zaostalijim sredinama, a kakva je nerijetko i ova naša, smatra često nečim neprihvatljivim, primitivnim i kako sam i sam često svjedok nečim što se nosilo tamo preko Drine. Da, i u 2018. godini postoje ljudi s ovakvim nazadnim stavovima. Svi smo mi bradati muškarci tome svjedoci.

Brada je, naime, nešto što je muškarcu predefinirano u genima. Ne postoji zdrav i normalan muškarac na ovom planetu koji ne može puštati i nositi bradu. Brada je nešto što je muškarcu namijenila priroda, ili ako baš želite, bradu je muškarcu storio onaj Bog/Alah/(unesi ime svog boga) u koje toliko silno mnogi vjeruju. I bog je puštao bradu, Isus je puštao bradu, svi veći lideri, osvajači, kraljevi, carevi, znanstvenici kroz povijest su nosili brade.

Nominalno i prirodno muško stanje je bradato, ako ništa ne poduzimamo po pitanju brade, ako se prepustimo življenju onda ćemo imati bradu.

Neki kažu da je razlog puštanja brade u tome kako bi se muškarac s bradom istaknuo u društvu. Djelomično točno.  Puštanje brade nije neka posebna radnja, posebni zahvat, nešto neobično, nešto zbog čega se ističemo. Obrijano se muškarci ističu u društvu.

Kažu da brada pomaže muškarcu da bude dominantniji. Djelomično točno. Muškarac s bradom je slika i prilika kakvog je muškarca osmislila evolucija. Upravo obrijani muškarci su devijacija te evolucije.

Brada nije fizička odlika samo čovjeka, odnosno muškarca. Skoro pa svim sisavcima, muškog roda, predefinirano je u genima da imaju bradu. Pogledajte lava, pogledajte njegovu grivu, jel’ ikada ovom kralju životinja palo na pamet da obrije grivu? Nije.

Stoga, pravo pitanje je – zašto muškarci briju bradu?