BRADONJA NA LJETOVANJU Ni u kom slučaju nemoj obrijat bradu tokom ljeta

Ponovnim povratkom ljeta, tko zna koliko puta nam se ljeto već vraćalo ove godine, podižu se temperature i sve su češće primjedbe te komentari poznatih i nepoznatih ljudi oko nas – Pa zar ti nije vruće u bradi?

Naravno da mi nije, jer ja znam kako se pripremiti za nesnosne vrućine.

Generalno postoji nekoliko načina da riješite problematiku brade i velikih temperatura.

Najčešći način kod mnogih muškaraca je i najjednostavniji način, svi mi s bradama znamo da je to čisti kukavičluk te da se radi o manje vrijednom bradonji, pustimo sad na stranu bilo kakve rasističke pomisli, ali muškarac koji dolaskom toplog vremena i visokih temperatura obrije bradu jer – mu je vruće, jer mu smeta kod kupanja, jer mu smeta zbog soli, jer mu se znoji koža pa je fuj, jer ne može normalno lizat sladoled u gradu, jer ne može izdržat tri mu upućena komentara da će mu biti vruće, jednostavno nije onaj pravi bradonja u duši. Vrlo je vjerojatno neki pomodnjak, ili hipster.

Dakle, nikako ne preporučam, brijanje ili kraćenje ili drastično trimanje brade, a u svrhu postizanja ugodne atmosfere u licu. To se neće dogoditi. Obrijete li bradu prije ljeta dogoditi će se da će vam nježna i štićena koža koja je dosad bila skrivena i zaštićena ispod brade odjednom biti na udaru sunca, a kad vas jednom opeče po svježoj skoro bebinoj koži počet ćete uviđati grešku koju ste učinili. Ali kasno vam je sad. Najgore vam tek dolazi kad počinju izbijati nove dlake.

Umjesto brijanja razmislite da sa sobom nosite malo bočicu s raspršivačem u kojem se nalazi hladna voda i kojom s vremena na vrijeme navlažite bradu, osvježite je, hidratizirate. Time brada postaje svojevrsni klima uređaj na vašem licu i nema te zaštite od vrućine koja će vam biti ugodnija.

Dakle, ono što uvijek odgovaram ljudima koji me naivno uvjeravaju da mi je vruće u bradi, jest da je brada moj klima uređaja i da mi je udobnije nego njima. Koliko me zimi grije, toliko me ljeti hladi.

Česti problem s bradom, a tijekom ljetnih dana je more, odnosno, kako jedan kolega kaže “more je ionako voda”, a ako nadodam još na tu izjavu slana voda, te izbacim ono što je u dušu piknulo pravog dalmatinca “more je voda” ostaje mi samo sol. Dakle, problem je sol u bradi, a ne more.

Da, nakon kupanja u moru brada je suha, slana, gruba, neugodna i nije baš ni za pokazivat okolo. Ali za sve to postoji i ona voda koja nema soli, te nakon što iz brade isperemo sol, ostaje nam ono što smo imali i brije kupanja u moru, samo što nam je to malo soli i minerala u moru djelovalo blagonaklono na dlake, isto kao i D-vitamin iz sunca.

Stoga nakon kupanja u moru, bradu isperemo običnom vodom i to je to. Naravno svakodnevno korištenje ulja za bradu je nešto što smo već naučili u prethodnim tekstovima tako da nema potrebe ponavljati.

Na bradu kao i na kožu puno sunca i soli može djelovati i ne baš najbolje te nije na odmet, ako ste jedan od onih koji se u podne prže na suncu, bradu, kao i kožu mazati zaštitom od sunca. Naravno ako nemate posebnu ulje za bradu, onda svakako uzmite ulja za zaštitu dječje kože. Ulje, prije mlijeka.

Da rezimiram, samo neiskusan, neodlučan i vraggajebi muškarac radi probleme oko brade za vrijeme ljetnih mjeseci. Kako kupujete i koristite kremice za ruke, noge, guzice i sise, tako koristite i kremice za bradu i stvar je riješena.

Dakle, vruće vam nije, jer imate klima uređaj na licu. Sol nije problem jer je isperete vodom. Sunce nije probleme jer imate ulja s UV zaštitom. Općenito održavanje brade također nije problem jer ionako svakodnevno koristite ulja i balzame za bradu.

Što nam stoga ostaje? Sladoled i komentari drugih?

Problem sladoleda riješite na način da ili uzmete maramicu te se obrišete iza svakog liza ili uzmete sladoled u šalici sa žličicom ili jednostavno pojedete svoj sladoled bez da razmišljate što drugi misle ili vide na vašoj bradi. Glavno da vi uživate.

Za komentare okoline pak se jednostavno poslužite nečime iz ovog teksta. Ne morate ni navoditi izvor.

Za kraj, donosim i bonus dodatak, korak za najefikasnije rješavanje problema vrućine i brade.

Naime, najbolje je da na početku ljeta, taman kad stignete negdje na more, na odmor, razbijete nogu, stopalo ili dio tijela kojim hodate, pa fino dobijete langetu, gips i doktorovu direktivu mirovanja slijedećih 2-3 tjedna. Time ste sigurni da sunce i morska sol neće smetati vašoj bradi. Vjerujete mi, kao i sve ostalo, ovo pričam iz prve ruke.