ZNANOST POTVRDILA Visoke pete zaista djeluju na muškarce

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Znanstvenici sa Sveučilišta Bretagne-Sud proveli su niz pokusa koji su pokazali da se muškarci drugačije ponašaju prema ženi s visokom petama.

Visoko sa svojih potpetica, Marilyn Monroe je navodno jednom rekla da ako djevojci daš visoke pete i ona će pokoriti svijet.

Zavođenje cipelama s visokom petom nije tajna među ženama, koje su ih koristile kako bi privukle muškarce od ulica starog Rima do nogostupa New Yorka i Carrie Bradshaw. Pete su također bile kontroverzni simbol na bojištu seksualnih politika.

Sada je znanstvena studija u Francuskoj izmjerila svu njihovu moć. Istraživači s Universite de Bretagne-Sud proveli su pokuse koji su pokazali da se muškarci ponašaju vrlo različito prema ženama s visokim potpeticama.

Rezultati, objavljeni u časopisu Archives of Sexual Behaviour, mogu zadovoljiti ljubitelje Christian Louboutin ili Jimmy Choo cipela – no, mogli bi ići na živce onima koji misle da štikle potiču seksizam.

Studija je pokazala da, ako žena ispusti rukavicu na ulici dok nosi visoke pete, gotovo je 50% veća vjerojatnost da će joj rukavicu netko podići nego kada nosi niske pete.

Još jedan zaključak: Dvaput je vjerojatnije da će žena koja nosi visoke potpetice uvjeriti ljude da se zaustave i odgovore na anketna pitanja na ulici.
Osim toga, ženi s visokim petama u baru će čekati upola manje vremena da joj se obrati neki muškarac, nego ona kojoj su pete bliže tlu.

“Veličina pete ženske cipele ima snažan učinak na muško ponašanje”, kaže autor studije, Nicolas Guéguena, bihevioralni istraživač. “Jednostavno rečeno, one čine žene ljepšima”.

Visoke pete su krenule u osvajanje svijeta nimalo glamurozno. Naime, prve visoke pete nosili su mesari u starom Egiptu, koji su ih obuvali kako ne bi gazli po krvi i iznutricama.

No, žene su “znak ženstvenosti” počele nositi u antičkoj Grčkoj i Rimu, kaže Elizabeth Semmelhack iz Muzeja cipela Bata. U Rimu, gdje je trgovanje seksom bilo legalno, visoke potpetice pomagale su klijentima da prepoznaju prostitutke u gomili.

Iako su se visoke pete stoljećima nosile u Osmanskom Carstvu i Perziji za jahanje, na zapad su se probile u 16. stoljeću, kada su bile povezivane s carskom vlasti, a kao erotične popularizirane su u 19. i 20. stoljeću te su se počele povezivati s imućnim statusom i bogatstvom.

Ova studija pokazuje da je privlačnost visokih peta vrlo živa. “Iako je rađena na relativno malom uzorku, ova studija je vrlo značajna, jer rezultati su jasni i dosljedni”, kaže pariški sociolog Jean-Claude Kaufmann, koji nije bio uključen u studiju.

“U zavođenju, muškarce vrlo privlači žena na visokim petama jer izgleda jače, seksualno sigurnija, sigurnija u sebe, produljene siluete i senzualne stražnjice koja strši”, kaže.

Guéguenova studija imala je 19-godišnju ženu volontera koja je nosila crne cipele s potpeticama koje su bile visoke 0,5, 5 ili 9 centimetara. Onda je tražila muškarce u dobi od 25 do 50 godina pomoć u raznim okolnostima.

U jednoj situaciji žena pita prolaznika: “Ispričavam se, gospodine. Trenutno provodim anketu o ravnopravnosti spolova. Biste li odgovoriti na naš upitnik?” U niskim petama dobila je 46,7% potvrdnih odgovora, sa srednjim petama to već raste na 63%, dok je u najvišim postigla nevjerojatnih 83% uspjeha kod muškaraca.

Danas je većina modernih peta na modnim pistama i u noćnim klubovima i dalje visoka – te “zašiljene” pete najčešće mjere 10, a one ekstremne (i opasne) rastu i iznad 13 centimetara.

Medicinski, visoke potpetice mogu uzrokovati bol u leđima i povećavaju rizik od ozljeda gležnja. Dugotrajno nošenje potpetica može čak i trajno skratiti tetive.

I u društvenom smislu, zagovornici prava žena prigovaraju visoke potpetice, navodeći da pojačavaju stereotip ženomrzaca: žene su u očima muškaraca samo seksualni objekt.

“Ako žena… nikad ne skida svoje cipele s visokom petom, kako će ikada znati koliko može hodati ili koliko brzo može trčati?”, jednom je pitala slavna feministica i nositeljica niskih peta Germaine Greer, autorica knjige Ženski eunuh.

Naravno, ima i onih koji se ne slažu i kažu da visoke potpetice imaju i druge svrhe. “Pete ne podčinjavaju žene – oni ih osnažuju u romantici”, kaže Kaufmann. “Važnu stvar treba zapamtiti u zavođenju: sve je to igra”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.