NEMOJTE NAS ZA******T Ovo je najpametniji grill, pardon, roštilj na svijetu?

Vaustil je pametni argentinski grill, no pitamo se, gdje mu je nestala pamet?

Izgleda krasno. Izrađen je od nehrđajućeg čelika, aluminija i austrijskog hrasta. Ima ugrađen (ručni) starter za paljenje ugljena i potrebno mu je svega 20 minuta da se postigne ona idealna temperatura za grilanje.

Uz to na raspolaganju je posebna rešetka s V profilima na kojima se meso/povrće roštilja, a tekućina koja pritom izlazi slijeva se niz žljebove u posebnu posudicu te se sakupljanjem iste kasnije može pripremiti fini umak.

Autor koji potpisuje ove retke takvu je metodu roštiljana, doduše radilo se o C profilima za sakupljanje finog mesnog soka, naslijedio od svog oca još krajem osamdesetih i sve ostale rešetke koje ne sakupljaju mesni nektar nisu prihvatljive.

A paljenje roštilja, svi znamo da je to posebni doživljaj i jedan bitan dio roštiljana koji se obično provodi u razgovoru uz pivicu, nismo impresionirani skraćivanjem tog postupka.

Nadalje, jedna od bitnih značajki koje ovaj grill razlikuju od ostatka konvencionalnih grillova je i ručno podesiva visina rešetke iznad ugljena. E, sad na zaprepaštenje autora, postavlja se pitanje zar nisu sve rešetke podesive?

Doduše roštilj iz primjerica Lidla za nekoliko stotinjaka kuna taj proces je pojednostavio na 3-4 ureza na koje stavljamo rešetku. Ovaj grill samo nudi drugačiji, možda malo elegantniji način podešavanja visine rešetke za grilanje.

I to je manje više to. Izvedba i dizajn za svaku pohvalu, krasan je i izdržljiv, no nema tu nešto previše pameti da bi se prozvao najpametnijim roštiljom na svijetu.

Doduše dosad smo pričali o bedastijoj inačici po cijeni od 990 eura čija je cijena, a prema navodu proizvođača, na Kickstarteru 36% jeftinija od one kasnije prodajne cijene.

No, da bi nešto bilo najpametnije, ono prethodno u najmanju ruku mora biti barem pametno, ako ne pametnije.

Postoji i ta najpametnija inačica. Cijena joj je 1 090 eura (uračunatih 38% popusta na Kickstarteru), a koja uz sve nabrojano na bedastoj inačici ima i senzore temperature.

Naime, prema njihovim riječima klasični se, konvencionalni roštilj sastoji od jedne temperaturne zone, dok se njihov sastoji od čak sedam zona, a gdje informacije o temperaturama svake do tih zona dobivate putem priložene aplikacije za pametne telefone.

Time vas aplikacija, doista ne znamo kako, vodi prema savršeno pripremljenom odresku mesa.

Doista nemamo navike, potrebe i volje kritizirati nečiji rad, grill sam po sebi je solidan, krasan i svakako upotrebljiv. Da je cijena prihvatljivija i da ne nosi tituli najpametnijeg grilla na svijetu možda bi ga i prihvatili, ovako upola te cijene doista raspolažemo sa sijasetom cijelih vrtnih kuhinja.

Osim toga savršeno pripremljeni roštilj, steak, grill, mesina, kako god to zvali, ovisi isključivo o majstoru koji ga priprema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.