Jeste li spremni da vam AIBO zamijeni onu slatku vreću buha koja vam se uporno nastanjuje na krevetu?

U svibnju 1999. godine Sony nam je predstavio AIBO (Artificial Intelligence robot). Riječ Aibo na japanskom znači prijatelj, drugar, kolega, kompanjon. A to je upravo i ovaj Aibo.

Aibo je utjelovljen u tijelu psa, a za kojeg se smatra da je čovjekov najbolji prijatelj, i robot je koji je iznimno zabava te prepun mogućnosti. Posljednja inačica aiba može mijenjati tjelesnu temperaturu, dok umjetnim očima može izražavati cijeli spektar emocija. Naravno kad već izgleda kao pas onda se i ponaša kao pas te ga je moguće naučiti raznoraznim trikovima kojima će nas zabavljati kroz cijeli dan.

Nakon kupovine, kad ga izvadite iz kutije, aibo je poput pravog štenca, te se postepenom interakcijom, proučavanjem i prilagođavanjem okolini razvija i odrasta. Upija okolinu te razvija vlastitu osobnost odnosno gradi svoj karakter.

Osim što će naučiti sve o okolini u kojoj se nalazi aibo ima i mogućnost prepoznavanja lica, tako da će vas prepoznati svaki puta kada dođete doma, drugim riječima, postepeno će razvijat  povezanost s vlasnikom, baš poput pravog psa.

Svaka je nova, slobodno kažemo, generacija aiba znatno bolja od one prethodne. Prvi je aibo tako imao 64 bitni RISC procesor, 16 megabajta memorije, senzore (za dodir, određivanje udaljenosti, mikrofon, ubrzanje), kameru, zvučnike, pokretače, odnosno motore za noge, vrat, usta i rep.

Danas je nadograđen procesorom, memorijom, te raznim novim senzorima, ima Wi-Fi konekciju te se može povezati na Cloud za spremanje svih prikupljenih, točnije, naučenih informacija. Isto tako daje vam mogućnost da pregledavate zapise proteklih dnevnih aktivnosti.

Gospodo, vrijeme robota je ispred nas, budućnost je doista u jedinicama i nulama, stoga je vrijeme da krenete s prilagođavanjem, jer znate kako kažu, ne preživljavaju oni najinteligentniji ili oni najjači, preživljavaju oni koji su sposobni brzo i adekvatno se prilagoditi svakoj promjeni.